У Словаччині продовжують стверджувати, що не потребують бази НАТО

19 серпня 16:21

Словаччина не бачить загрози для своєї країни зі Сходу.

 

Незважаючи на заклики інших країн Східної Європи розмістити на їх територіях бази Північноатлантичного Альянсу, Словаччина не буде просити про це НАТО.

З такою заявою виступив глава прес-департаменту МЗС Словаччини Юрай Томага, повідомляє Pravda.sk.

"Ми відзначаємо і ми поважаємо те, що деякі країни НАТО просять про розміщення бази на своїй території. Словаччині база на своїй території не потрібна. Ми працюємо над створенням невеликої групи зв'язку, основним завданням якої буде координація національних планів оборони з Альянсом", - цитує Томагу Європрада.

Як відомо, Польща і країни Балтії наполегливо просять НАТО про постійну присутність військових на території країн через агресію Росії в Україні.

У той же час, як раніше писало польське видання Rzechpospolita, ряд держав на чолі з Німеччиною і Францією не підтримують ідею постійної дислокації військ альянсу в Східній Європі.

Раніше рішуче проти розміщення на території Словаччини баз НАТО виступав прем'єр-міністр Роберт Фіцо. За його словами, це б йому нагадало "вторгнення радянських військ в 1968 році" в Чехословаччину.

У той же час президент Словаччини виступає за розширення присутності НАТО в Словаччині.

Примітно, що раніше Фіцо неодноразово виступав проти введення санкцій проти Росії, заявляв, що вступ України в НАТО - вкрай небезпечно, і натякав, що Захід не слід вплутуватися у війну в Україні, щоб не спровокувати "третю світову". Також Фіцо порадив Україні забути про Крим.

Також "Дзеркало Тижня. Україна" вже писало, що Словаччина є однією з найбільш проросійських країн ЄС.