У Сирії з'явилася нова ПВК з України —CIT

28 березня 12:17

Угруповання заснували колишні військові РФ і України.

 

Група цивільних розслідувачів Conflict Intelligence Team опублікувала розслідування про російсько-українську приватну військову компанію (ПВК) Vegacy Strategic Services Ltd., що діє на території Сирії імовірно з літа минулого року.

За даними CIT, на початку 2019 року інструктори цього ПВК тренували озброєне угрупування "Ліва аль-Кудс", що воює на боці урядових сирійських військ і співпрацює з російськими військовими.

За даними CIT, компанія Vega Strategic Services з'явилася в квітні 2011 року в Миколаєві. Угруповання заснували колишні військові РФ і України, говорилося в описі компанії. Вона охороняла компанії і приватних осіб в сферах з підвищеним ризиком, а також морські судна.

На початку літа 2012 року ПВК переїхала на острів Кіпр і змінила назву на Vegacy Strategic Services Ltd., але в травні 2018 року, згідно з документами, була ліквідована. Серед власників ПВК значилися громадянин України Анатолій Смолін з Миколаєва і компанія Draugas Consulting Ltd., зареєстрована на фірму-одноденку.

Зазначається, що Смолін в одному з резюме вказував, що служив у ВМФ і КДБ СРСР, а потім - в МВС України. На його ім'я, за станом на березень 2019 року, в Україні зареєстровано дві фірми: агентство безпеки "Альфа-Щит" і "Вега Стратеджік Сервісес".

CIT вказують, що Смолін міг брати участь в підготовці бойовиків в Сирії.

Раніше повідомлялося, що західна розвідка стверджує, що в Лівії перебувають 300 російських найманців приватної військової компанії "Вагнер", підконтрольної Міністерству оборони РФ.