У Сінгапурі створено комплект, що полегшує тестування на коронавірус

25 березня 03:50

Зразки, взяті у заражених, тепер не потрібно спеціально охолоджувати.

 

Сінгапурське агентство з питань науки, технологій та досліджень у співпраці з Lucence Diagnostics, що займається генетичними тестами, розробили комплект для тестів на коронавірус, який дозволяє при кімнатній температурі перевозити зразки на аналіз, повідомляє видання The Straits Times.

Стабілізаційний набір Safer Sample має флакон з рідиною, яку можна змішувати із зразками, узятими у заражених. Завдяки цьому, зразок залишається доступним для аналізу і може зберігатися при кімнатній температурі протягом тижня.

досі ВООЗ рекомендує доставляти зразки в лабораторії при температурі 4 градуси за Цельсієм, якщо транспортування займає менше 72 годин, в інших же випадках зразки повинні слід зберігати при температурі мінус 20, а в кращому випадку мінус 80 градусів, з охолодженням на сухому льоду або рідкому азоті. У світі не вистачає обладнання для дотримання таких рекомендацій, тому сінгапурська розробка дозволяє вирішити цю проблему для багатьох країн.

"Надійне охолодження не доступно у всьому світі, що може призвести до помилкових результатів аналізів, коли зразки просто зіпсувалися через неправильні умови зберігання", - відзначають в Lucence.

"Safer Sample повинен інактивувати вірус на місці збору зразка, що знижує ризик зараження для тих, хто буде його транспортувати і працювати з ним у лабораторії", - говорить доктор Тан, виконавчий директор Lucence. За його словами, компанія готова надати 10 000 наборів Safer Sample безкоштовно.

Саме сінгапурські вчені звернули увагу, що симптоми коронавірусу схожі з симптомами лихоманки денге, що могло призвести до помилкових діагнозів у південних країнах, де ця хвороба досить поширена. Нові тести на коронавірус розробляються по всьому світу, одночасно з спробами створити ліки або вакцину.