У Швеції планують запровадити податок для захисту від Росії

01 вересня 15:57

Оборонна сфера країни з 2022 по 2025 роки повинна отримати щорічне збільшення фінансування в 10 млрд крон.

 

Уряд Швеції планує з наступного року запровадити додатковий податок у межах підвищення витрат на оборону, повідомили на спільній прес-конференції міністри оборони і фінансів Петер Хультквіст і Магдалена Андерссон.

Додатковий фінансовий тягар буде покладено на банківський сектор. Отримані кошти планується спрямувати на посилення оборони на тлі зростання загрози з боку Росії.

"Прибуток чотирьох великих банків - Handelsbanken, Nordea, Swedbank і SEB - минулого року становив 112 млрд шведських крон (10 млрд євро), що на три мільярди (277 млн євро) вище, ніж у 2017 році... Профільні органи повинні впевнитися, що ці кошти підуть на цільові потреби", - зазначив Хультквіст.

Своєю чергою Андрессон додала, що "є можливість зробити податкове навантаження на банки більш суттєвим, ніж воно видається сьогодні". На її думку, вже наступного року таким чином вдасться знайти 5 млрд крон (462 млн євро). Деталі механізму функціонування нового збору міністр поки що не описала, пише газета Aftonbladet.

"Своєю чергою видання Expressen зазначає, що оборонна сфера країни з 2022 по 2025 роки повинна отримати щорічне збільшення фінансування у тому ж розмірі. Про нарощування витрат на військові потреби 30 серпня домовилися Партія центру і "Ліберали", - пише DW.

Раніше про це ж заявляв і міністр оборони Хультквіст. Чиновник послався на зростання зовнішніх загроз, навівши як приклад агресію Росії проти Грузії і анексію Москвою українського Криму.

На початку липня влада Швеції посилила протиповітряну оборону на острові Готланд у Балтійському морі. Замість мобільних зенітних систем там було розміщено нову протиракетну система "земля-повітря". Острів розташований у 330 км від Калінінграда де розташовується штаб Балтійського флоту ВМФ РФ, у регіоні неодноразово фіксувалися російські літаки.

Зокрема, Швеція останнім часом неодноразово заявляла про порушення свого повітряного простору російськими військовими літаками й інші інциденти у балтійському регіоні за участю РФ.

Нагадаємо, у Польщі через загрозу зі сходу створили нову дивізію. До 18 Механізовану дивізії увійшли 1 Варшавська бронетанкова бригада і 21 Бригада підгалянських стрільців. Згодом у підпорядкування дивізії увійдуть 19 Механізована бригада з Любліна, логістичний полк, полк протиповітряної артилерії, розвідувальний батальйон та інженерний полк.

"Ця дивізія оперує на сході Польщі у зв'язку з тим, що сьогодні загрози походять саме звідти. Не випадково східний фланг НАТО є особливим предметом зусиль Північноатлантичного альянсу", - повідомив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак.