У Швеції після чотирьох місяців спроб обрали прем'єра

18 сiчня 11:37

Ним знову став Стефен Левен.

 

Шведський парламент обрав Стефена Левена прем'єр-міністром. Про це повідомила міністр закордонних справ країни Маргот Вальстрем в Twitter. Депутати не могли сформувати Кабінет міністрів з моменту парламентських виборів у вересні 2018 року.

"Шведський Риксдаг обрав Стефана Левена прем'єр-міністром. Він проявив лідерство у формуванні нового уряду. Створення Кабінету засноване на співпраці центристських партій, запобігаючи впливу украй правих популістів", - йдеться в повідомленні.

Проти призначення Левена голосували три партії, однак їм не вдалося набрати необхідний мінімум в 175 голосів "проти", щоб запобігти цьому призначенню.

9 вересня у Швеції відбулися парламентські вибори. Перемогу здобула Соціал-демократична робоча партія Левена (28,3% голосів). На другому місці - Помірна партія (19,8%) і партія євроскептиків "Шведські демократи" (17,6%).

"Червоно-зелений" альянс – Соціал-демократична партія, Ліва партія і Партія навколишнього середовища отримав 144 місця в парламенті, а опозиційний альянс правих партій – Помірна партія, Партія центру, Ліберальна партія і Християнські демократи – домігся 143 місця. Ще 62 місця відійшли "Шведським демократам". Явка на виборах склала 87,2%.

У депутатів було чотири спроби сформувати уряд. Кандидатуру самого Левена відкидали двічі. На місце прем'єр-міністра також претендував лідер правоцентристів Ульф Крістерссон.

Стефан Левен займав пост прем'єр-міністра з 2014 року. Після парламентських виборів у вересні він виконував обов'язки глави уряду.

Докладніше про вибори у Швеції читайте у статті Олексія Коваля для DT.UA "Швеція: бастіон європейського лібералізму встояв".