У Саудівській Аравії жінки вперше беруть участь у виборах

12 грудня 09:40

Дозволив брати участь у виборах жінкам покійний король Абдалла в 2011 році.

 

У Саудівській Аравії в суботу проходять муніципальні вибори, в яких вперше в історії країни можуть брати участь жінки.

Жінкам дозволили також висуватися в якості кандидатів, хоча знамените своїм консерватизмом королівство залишається єдиною країною, де жінкам не можна водити машину.

У цілому 978 жінок зареєструвалися в якості кандидатів поряд з 5938 чоловіками.

Через існуючі у Саудівській Аравії суворі правила сегрегації статей жінки, які балотуються, могли або виступати за перегородкою під час виборчої кампанії, або їх повинні були представляти чоловіки.

Близько 130 тисяч жінок збираються прийти на виборчі дільниці, в той час як серед чоловіків для участі в голосуванні зареєструвалися 1,35 млн осіб.

Вибори самі по собі є рідкісним подією в Саудівській Аравії. Нинішні вибори – лише треті в історії королівства. В період з 1965-го по 2005 роки вибори там не проводилися.

Читайте також: У США жінкам дозволили служити в усіх родах військ

Рішення дозволити жінкам брати участь у виборах взяв нині покійний король Абдалла у 2011 році. Оголошуючи про реформи, він заявив, що жінки в Саудівській Аравії продемонстрували, що можуть висловлювати вірні думки і поради. У 2013 році він призначив 30 жінок в консультативну асамблею Меджліс аш-Шура. Іншим декретом було встановлено, що жінки відтепер мають становити щонайменше одну п'яту частину ради з 150 чоловік.

На виборах будуть визначені 2100 членів муніципальних рад, ще 1050 чоловік призначаються з схвалення короля.