У Румунії відбувся референдум щодо скасування амністії для корупціонерів

26 травня 19:58

Два роки влада країни намагається проштовхнути правові зміни, які можуть допомогти політикам уникнути відповідальності за корупцію.

 

У Румунії у неділю, 26 травня, одночасно з виборами до Європейського парламенту, відбувся референдум щодо скасування амністії і помилування засуджених за корупційні злочини, повідомляє "Європейська правда".

"Референдум необхідний у зв'язку з серйозною стурбованістю суспільства через корупцію та її наслідки, а також необхідністю забезпечити непідкупність чиновників", - пояснив президент Румунії Клаус Йоганніс.

Виборцям пропонували відповісти запитання: "Чи підтримуєте ви заборону на амністію і помилування у випадках, пов'язаних з корупцією?" і "Чи підтримуєте ви заборону на прийняття урядом надзвичайних постанов в області судової організації?".

Референдум вважатиметься дійсним, якщо явка виборців становитиме щонайменше 30%.

Нагадаємо, 24 квітня 2019 року нижня палата парламенту Румунії схвалила зміни до кримінального кодексу, які можуть закрити кілька справ про корупцію на високому рівні.

Із 2017 року в Румунії періодично спалахують протести. Перші мітинги спричинило рішення уряду декриміналізувати корупційні злочини, збитки від яких становлять менше 50 тисяч євро, і скоротити терміни ув'язнення для корупціонерів.

На тлі антикорупційних мітингів було відсторонено від посади голову Національного антикорупційного управління (DNA) Лауру Ковеші. Після чого протести спалахнули з новою силою, тисячі мітингувальників вийшли на захист очільниці Національного антикорупційного управління.

У Європейській комісії критикують Румунію за відсутність прогресу у проведенні судової реформи та спроби проштовхнути правові зміни, які можуть допомогти політикам, звинуваченим у корупції.