У Румунії призначений новий міністр закордонних справ

16 липня 05:31

Дипломатичне відомство очолить відомий політик Рамона Манеску.

 

У Румунії змінився міністр закордонних справ. Правда, як і раніше, цей пост буде займати жінка - Рамона Манеску.

Новим міністром закордонних справ Румунії стане Рамона Манеску, яка замінить на цій посаді чинного главу зовнішньополітичного відомства Теодора Мелешкану.

Про це за підсумками засідання Виконкому правлячої Соціал-демократичної партії повідомила прем'єр-міністр Віоріка Дэнчилэ, повідомляє Укрінформ.

"Я запропонувала на посаду голови МВС пана Миколає Мога (депутат румунського Сенату), а місце чинного міністра закордонних справ Теодора Мелешкану займе Рамона Манеску (за пропозицією наших колег по коаліції з Альянсу лібералів і демократів)", - заявила Дэнчилэ.

Глава румунського уряду зазначила також, що вакантну посаду віце-прем'єра по стратегічних партнерських відносин Румунії займе депутат Міхай Фифор.

Декількома годинами раніше про свою відставку заявила міністр МВС Кармен Дан.

Згідно з румунським законодавством, кандидатури нових міністрів і віце-прем'єра повинні бути схвалені президентом Клаусом Йоханнисом.

Нагадаємо, 24 квітня 2019 року нижня палата парламенту Румунії схвалила зміни до кримінального кодексу, які можуть закрити кілька справ про корупцію на високому рівні.

Із 2017 року в Румунії періодично спалахують протести. Перші мітинги спричинило рішення уряду декриміналізувати корупційні злочини, збитки від яких становлять менше 50 тисяч євро, і скоротити терміни ув'язнення для корупціонерів.

На тлі антикорупційних мітингів було відсторонено від посади голову Національного антикорупційного управління (DNA) Лауру Ковеші. Після чого протести спалахнули з новою силою, тисячі мітингувальників вийшли на захист очільниці Національного антикорупційного управління.

У Європейській комісії критикують Румунію за відсутність прогресу у проведенні судової реформи та спроби проштовхнути правові зміни, які можуть допомогти політикам, звинуваченим у корупції.