У Росії заборонили анонімне спілкування в месенджерах

05 травня 14:50

В РФ набуло чинності правило ідентифікації користувачів месенджерів за номером телефону, на це буде даватися 20 хвилин.

 

У Росії з 5 травня набули чинності правила ідентифікації користувачів месенджерів. Тепер, щоб скористатися сервісом, необхідно підтвердити номер телефону. Про це повідомляє Meduza.

Месенджери повинні будуть перевіряти номери, за допомогою яких реєструються користувачі, у операторів зв'язку, посилаючи їм відповідний запит. У відповідь на нього оператор має протягом 20 хвилин підтвердити особистість людини.

Якщо оператор не відповість або відомостей не опиниться в базі, месенджер повинен буде заборонити користувачеві посилати повідомлення. Якщо користувач змінить номер телефону, він муситиме проходити ідентифікацію повторно.

Представники найбільших в РФ мобільних операторів ー МТС, Білайн, Мегафон, Tele2 ー вже заявили, що готові виконувати нові вимоги. Представники Facebook Messenger, WhatsApp, Instagram і Viber ситуацію поки не коментували.

Постанову про нові правила ідентифікації користувачів месенджерів наприкінці минулого року підписав прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв. Перед тим російська влада намагалася заблокувати месенджер Telegram, заявляючи, зокрема, про терористичну загрозу з боку сервісу.

Раніше повідомлялося, що Рада федерації Росії 22 квітня схвалив законопроект про ізоляції інтернету на території країни. Він набуде чинності 1 листопада 2019 року. Окремі положення про криптографічного захисту інформації і про національну систему доменних імен - почнуть діяти з 1 січня 2021 року.