У Росії відреагували на інформацію про третього отруйника Скрипалів

07 лютого 13:57

Спікер посольства РФ вважає, що "метою вкидання є нагадування про застосування Росією хімічної зброї".

 

Посольство Росії у Великій Британії назвало "вкиданням британських спецслужб" поширену інформацію про третього отруйника колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля і його дочки в британському Солсбері в березні минулого року.

Спікер посольства РФ, коментуючи інформацію видання The Telegraph про третього учасником отруєння Скрипалів на ім'я "Сергій Федотов", який досі перебуває на території Сполученого Королівства, сказав російським журналістам, що метою "вкидання" є нагадування про застосування Росією хімічної зброї.

"Ми маємо справу з черговим інформаційним вкиданням британських спецслужб. Вони прагнуть підтримувати історію з отруєнням Сергія і Юлії Скрипаль на плаву за рахунок дозованих витоків з посиланням на інформовані джерела. Це дозволяє регулярно нагадувати публіці про застосування Росією хімічної зброї без необхідності пред'явлення яких-небудь доказів та відволікати від проблем з Brexit", - сказав спікер посольства.

Раніше The Telegraph з посиланням на власні джерела повідомила, що отруйники Скрипаля працювали не вдвох, а втрьох; більш того, третій з офіцерів ГРУ РФ, пов'язаних з отруєнням колишнього полковника цієї організації Сергія Скрипаля, залишився у Британії після замаху.

Сергія Скрипаля та його доньку Юлію госпіталізували в лікарню британського Солсбері з сильним отруєнням у березні цього року.

Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За даними слідства, проти Скрипалів була використана нервовопаралітична речовина "Новачок" російського виробництва.

У вересні британські правоохоронці оприлюднили дані про двох підозрюваних в отруєнні Скрипалів – Руслана Боширова й Олексія Петрова. Незабаром група Bellingcat повідомила, що встановила реальну особу "Боширова". За даними розслідувачів, ним є полковник ГРУ Генштабу ЗС РФ Анатолій Чепіга.

8 жовтня Bellingcat опублікувала доповідь, присвячену "Петрову" - військовому медику ГРУ Олександрві Мішкіну.

Детальніше про ситуацію навколо отруєння Сергія Скрипаля та дипломатичний скандал з висилкою російських шпигунів під дипприкриттям читайте в матеріалах Олександра Хари "Токсична Росія" і "Дипломатичний екзорцизм" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".