У Росії прихильники Навального протестують проти пенсійної реформи, є затримані

09 вересня 14:52

Силовики застосовують спецзасоби, серед затриманих є неповнолітні.

 

У Росії у неділю, 9 вересня, проходять масштабні акції протесту прихильників опозиціонера Олексія Навального проти підвищення пенсійного віку, повідомляє Meduza. У низці міст вони не були погоджені з місцевою владою, є перші затримані. Прихильників Навального почали затримувати ще за кілька днів до акції, на них складали адмінпротоколи за порушення правил проведення мітингів, порушено одну кримінальну справу.

Серед затриманих ведучий YouTube-каналу "Навальний Live" Володимир Мілов і юрист "Фонду фонду боьби з корупцією" (ФБК), генеральний продюсер "Навальний Live" Любов Соболь, співробітник ФБК Микола Ляскін і кореспондент "Навальний Live" Дмитро Нізовцев. У день акції правоохоронці також затримали координаторів штабу Навального в Уфі, Санкт-Петербурзі, Новосибірську, Ярославлі, Єкатеринбурзі та Казані.

На акції протесту вийшли жителі Комсомольська-на-Амурі, Южно-Сахалінська, Владивостока, Хабаровська, Улан-Уде, Новосибірська, Челябінська, Іркутська, Ярославля Томська, Красноярська, Саратова, Омська, Уфи, Казані, Єкатеринбурга, Санкт-Петербурга та Москви. Протестувальники скандували "Путін злодій", "Росія без Путіна", "Поліція з народом" і "Це – наша країна".

У Комсомольську-на-Амурі затримали чотирьох осіб: активістів і тих, хто прийшов підтримати затриманих до відділку поліції. У самому Хабаровську було затримано 12 осіб, на них складені адмінпротоколи. Повідомляється і про затримання Улан-Уде та Єкатеринбурзі.

У Новосибірську затримано семеро осіб, зокрема організатори акції, під відділком поліції, відбулися зіткнення активістів і бійців ОМОНу. Також затримано організатора мітингу в Казані.

У Челябінську до відділку поліції відвезли двох учасників акції, повідомляється також про 11 затриманих Томську, з яких шестеро осіб – неповнолітні. Ще 14 активістів затримали на акції в Омську, 13 осіб – в Єкатеринбурзі, понад 20 – у Санкт-Петербурзі.

Зазначимо, акції протесту супроводжувалися сутичками активістів з бійцями ОМОНу, повідомлялося про численні незаконні затримання та побиття активістів силовиками. Силовики затримували волонтерів і журналістів (навіть за наявності посвідчення), затриманих доставляють до відділку поліції для складання адмінпротоколів про порушення правил проведення мітингу.

Більшість російських інформагентств традиційно не згадують про акції. У цей самий день в РФ обирають очільників суб'єктів федерації і нові склади місцевих законодавчих зборів у 80 регіонах (день "єдиного голосування").

Нагадаємо, 14 червня російський уряд запропонував збільшити пенсійний вік з 60 до 65 років для чоловіків і з 55 до 63 років для жінок. У той самий день було оголошено і про заплановане підвищення ПДВ з 18% до 20%.

Після чого рівень довіри жителів Росії до президента Володимира Путіна впав нижче 50%. На думку представника ВЦВГД Михайла Мамонова, на зниження рейтингу влади вплинули два фактори - зростання цін на бензин і оголошення про пенсійну реформу.

Рейтинг Путіна в серпні продовжував знижуватися і досяг рівня 2013 року. За чинного президента готові проголосувати лише 45% росіян, що є найнижчим показником з 2013 року.