У РФ припинили кримінальну справу журналіста-розслідувача Івана Голунова

11 червня 17:17

Журналіста затримали минулого тижня в Москві за підозрою у збуті наркотиків. Шита білими нитками справа практично відразу почала розвалюватися в суді, при обранні журналісту запобіжного заходу, але викликала великий громадський та медійний резонанс.

 

Кримінальну справу спеціального кореспондента "Медузи" Івана Голунова припинено. Про це оголосив глава МВС Росії Володимир Колокольцев.

Справу припинено у зв'язку з недоведеністю вини. Іван Голунов буде звільнений з-під домашнього арешту у вівторок 11 червня, сказав російський міністр.

Журналіста затримали минулого тижня в Москві за підозрою у збуті наркотиків. Затримання проводилося з порушеннями, до Голунова довго не пускали адвоката.

Після затримання журналіста били – медики швидкої допомоги діагностували у нього гематому на потилиці, множинні садна грудної клітини і забиття 10-11 ребра, а також підозру на закриту черепно-мозкову травму і струс мозку.

В рюкзаку і квартирі Голунова "знайшли" наркотики: 4 грам метилефедрону в рюкзаку і близько 5 грам кокаїну в квартирі. Журналіст заперечує причетність до незаконного обігу наркотичних речовин і стверджує, що їх йому підкинули співробітники поліції, оскільки дві попередні спроби закінчилися невдачею. Перша експертиза біологічних матеріалів Голунова не виявила в них слідів наркотичних речовин.

Шита білими нитками справу практично відразу почала розвалюватися в суді, при обранні журналісту запобіжного заходу, але викликала великий громадський та медійний резонанс.

Що робить Іван Голунов?

Спецкор "Медузи" - журналіст-розслідувач, відомий розслідуваннями про корупцію і злочинну діяльність, у тому числі з участю вищих посадових осіб Москви і РФ.

Редакція і сам Іван Голунов пов'язують затримання з професійною діяльністю журналіста. "Це через похоронний бізнес. Мені надходили погрози", - підкреслював Голунов.

Тої ж думки дотримуються колеги журналісти та представники громадськості. За словами журналіста, після затримання поліцейські вимагали у нього розблокувати телефон, він відмовився.

"У нас є підстави вважати, що Голунова переслідують через його журналістську діяльність. Ми знаємо, що в останні місяці Вані надходили погрози; знаємо, у зв'язку з яким текстом, що готується; здогадуємося від кого", - йдеться в заяві гендиректора "Медузи" Галини Тимченко і головного редактора Івана Колпакова.

Детальніше про резонансну справі читайте в матеріалі ZN.UA "Затримання журналіста-розслідувача в РФ: "справа Голунова" як вирок системі".