У прикордонному місті Мексики протестують проти каравану мігрантів

19 листопада 13:32

До мексиканської Тіхуани прибули три тисячі мігрантів з Центральної Америки.

 

У мексиканському місті Тіхуана сотні жителів зібралися на акцію протесту проти каравану мігрантів з Центральної Америки, що рухається в бік Сполучених Штатів. Напруженість посилювалася в міру того, як потік з приблизно трьох тисяч мігрантів хлинув в місто, повідомляє видання Time.

Учасники каравану провели в дорозі більше місяця, але це лише невелика частина їх шляху до пошуку притулку. Згідно з оцінками федерального уряду, кількість мігрантів може найближчим часом досягти 10 тисяч людей.

Зазначається, що на головному переході, що розділяє Тіхуану і американський Сан-Дієго, американські прикордонники обробляють всього близько 100 прохань про надання притулку на день. Прохачі притулку записуються у пошарпаний зошит, який ведуть самі мігранти, але ще до прибуття каравану в ньому було понад 3 тисяч імен.

Незадоволені жителі Тіхуани в неділю розмахували мексиканськими прапорами, співали гімн Мексики і скандували "Геть! Геть!". Учасники акції протесту стверджували, що караван мігрантів несе небезпеку для міста.

"Нам в Тіхуані вони не потрібні", – скандували демонстранти.

Мер Тіхуани Хуан Мануель Гастелум закликав жителів міста до мирного вираження протесту.

"Я обізнаний, що багато тихуаньців вийдуть на "марш громадянина". Я повністю згоден з тим, що громадяни мають право на вільне вираження протесту, але пам'ятайте - ми повинні робити це мирно і з повагою", - заявив градоначальник в Twitter.

Президент США Дональд Трамп також прокоментував прибуття каравану до прикордонного міста Мексики.

"Мер мексиканської Тіхуани заявив, що місто погано підготовлене до того, щоб прийняти таку кількість мігрантів. Заявки можуть розглядатися протягом півроку. Аналогічним чином США погано підготовлені до цього вторгнення і не будуть з ним миритися. Вони (мігранти) провокують злочинність і великі проблеми в Мексиці. Йдіть додому!", - заявив Трамп.

Караван мігрантів з Центральної Америки рухається в бік Сполучених Штатів вже більше місяця. Своїми основними мотивами учасники каравану називають прагнення втекти від насильства в центральноамериканських країнах і забезпечити собі краще життя. 9 листопада Трамп підписав президентський указ, який забороняє надавати притулок тим мігрантам, які потрапили на територію США незаконно.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп 25 жовтня заявив, що змушений залучити сили армії для припинення незаконних проникнень мігрантів на територію Штатів з боку Мексики; його заява прозвучала на тлі повідомлень про рух в США через територію Мексики колони мігрантів з кількох тисяч громадян латиноамериканських країн, які біжать від економічної кризи. Мова йшла про 800 військових, які повинні були надати допомогу в охороні кордону. Однак стало відомо, що США збільшили свою присутність на мексиканському кордоні до 15 тисяч військових.