У Польщі ухвалили закон про заборону пропаганди "бандерівської ідеології"

26 сiчня 14:16

Сейм схвалив запропонований партією Кукіз'15 законопроект.

 

У Польщі Сейм схвалив запропонований правою партією Кукіз'15 законопроект про заборону пропаганди так званої "бандерівської ідеології".

У п'ятницю, 26 січня, в Сеймі пройшло третє читання пакету законопроектів, якими передбачено зміни в закон про Інститут національної пам'яті. Один з них стосувався заборони "бандерівської ідеології" в Польщі, повідомляє видання Do Rzeczy.

Наголошується, що за проект проголосували всі депутати партії "Право і справедливість", Кукіз'15 і Польської селянської партії. Підтримали документ і кілька депутатів опозиції.

"Прийнятий закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, які співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості запуску, у відповідності зі ст. 55 закону про Інститут національної пам'яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці злочини", - пише видання.

Вказується, що Кукіз'15 представила свій проект більше року тому, проте деякий час він був заморожений. Польські депутати повинні були взятися за нього в листопаді 2017 року, але в останній момент цей пункт був вилучений з порядку денного.

За неофіційною інформацією, тоді мова йшла про те, щоб не вносити ще більшу напруженість у відносини Києва та Варшави напередодні візиту президента Польщі Анджея Дуди в Україну.

Нагадаємо, що в грудні 2017 року прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в перший день затвердження на посаді відвідав католицьку телевізійну станцію, де, зокрема, розповів про "геноцид" на Волині. Він заявив про те, що відносини з Україною необхідно будувати на історичній правді і додав, що "не можна забувати про такі події як геноцид на Волині".

Під час візиту Анджея Дуди у Харків у грудні президент Петро Порошенко відзначив, що україно-польська комісії з вивчення історичних питань повинна дати оцінку постаті українського політичного діяча Степана Бандери. Також він закликав Дуду почути українську позицію щодо Бандери.