У Північній Кореї виявили новий ракетний майданчик і модернізацію старого

06 грудня 14:04

Майданчик у Yeongjeo-dong давно відомий американським спецслужбам.

 

Нові супутникові знімки показали, що Північна Корея значно розширила ключову ракетну базу дальньої дії, розташовану в горах країни, передає CNN.

Телеканал зазначає, що така ситуація ще раз нагадує про те, що дипломатичні переговори з США мало що зробили для того, щоб зупинити Кім Чен Ина від виконання своєї обіцянки щодо масового виробництва і розгортання існуючих типів ядерних боєголовок у своєму арсеналі.

Супутникові знімки свідчать про те, що ракетна база Yeongjeo-dong і сусідній, раніше незареєстрований майданчик залишаються активними і постійно удосконалюються, підкреслюючи реальність того, наскільки далеко від Вашингтона і Пхеньяну стоїть питання щодо денуклеаризації, незважаючи на п'ять місяців переговорів.

Дослідники з Інституту міжнародних досліджень в Мидлбері в Монтереї повідомили CNN, що ця база в Yeongjeo-dong давно відома американським спецслужбам і аналітикам, і що знімки показують будівництво на новому об'єкті, всього в десяти кілометрах від старого пускового майданчика.

Раніше NYT з посиланням на експертів повідомляла, що в КНДР виявлено від 13 до 20 об'єктів, які, ймовірно, є діючими військовими базами.

Телеканал CNN з посиланням на інформовані джерела заявив про те, що США неодноразово висували пропозиції Північній Кореї з денуклеаризації, однак всі вони були відхилені. CNN вважає, що дипломатія адміністрації президента Дональда Трампа відносно КНДР "зайшла до глухого кута".

12 червня в Сінгапурі відбулася історична зустріч президента США Дональда Трампа та лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, за підсумками якої сторони підписали спільну декларацію про перезавантаження двосторонніх відносин і денуклеаризацію Корейського півострова. Крім того, США беруть на себе зобов'язання забезпечити безпеку КНДР. Тим не менш, санкції проти Кореї поки залишаються чинними.

Детальніше про саміт США та КНДР читайте в матеріалі Віктора Константинова "Сінгапурський саміт: історична віха чи тимчасовий перепочинок?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".