У Пентагоні вимагають залишити за США право на превентивний ядерний удар

15 березня 02:30

Внесені у січні 2019 року пропозиції щодо обмеження використання ядерної зброї американське оборонне відомство вважає шкідливими.

 

США не повинні відмовлятися від права нанесення превентивного ядерного удару, так як це може зробити країну більш вразливою перед суперниками, заявив під час слухань у Палаті представників Конгресу США голова Комітету начальників штабів Збройних сил генерал Джозеф Данфорд.

"Я думаю, що нинішня політика ускладнює процес прийняття рішень супротивниками, і я не рекомендував би жодних змін у цілях спрощення процесу прийняття рішень противниками... Я також можу уявити собі цілий ряд обставин, при яких ми не хотіли б виключати для президента цей варіант у майбутньому, і я, звичайно, міг би обговорити це на закритому засіданні", - заявив Данфорд.

Таким чином генерал прокоментував внесені у січні 2019 року пропозиції щодо обмеження використання ядерної зброї, які внесли сенатори Елізабет Уорен та Адам Сміт. Політики вважають подібну політику "застарілою та небезпечною", вказавши єдиною метою ядерного арсеналу США "політику стримування". Ініціатива сенаторів викликала у Пентагоні неприйняття.

1 лютого держсекретар США Майк Помпео анонсував вихід Сполучених Штатів з ДРСМД.США завершать вихід з Договору протягом шести місяців, якщо Росія не повернеться до виконання ДРСМД. Наступного дня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія призупиняє участь у ДРСМД.

Раніше заступник державного секретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон заявила про те, що Сполучені Штати вимагають від Росії знищити ракету 9М729, наявністю якої Москва порушує ДРСМД - в цьому випадку угода може бути врятовано.

Детальніше про підготовку нового договору з контролю за ракетами середньої і меншої дальності читайте у статті Олексія Їжака "Договір помер. Хай живе договір!" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".