У Палаті представників заявили про неефективність санкцій проти Росії

11 лютого 09:59

В нижній палаті Конгресу вважають, що російські компанії навчилися виживати при обмеженому доступі до фінансів.

 

Комітет з фінансових питань Палати представників Конгресу США опублікував меморандум, в якому зазначається неефективність санкцій США проти Росії.

"Санкції не допомогли стримати Росію від вторгнення до зони інтересів США та її посягань на світові цінності", - йдеться в документі.

"Багато експертів зазначають, що відсутність єдиної позиції в адміністрації США щодо російської проблеми і про те, якою має бути політика щодо Москви, а також відсутність послідовної стратегії і позиції Білого дому щодо Росії підірвали ефективність антиросійських санкцій", - наголошується в меморандумі.

В Палаті представників повідомили, що Росія навчилася, як знизити залежність від Заходу.

"Її компанії знайшли спосіб виживати при обмеженому доступі до фінансів, в той час як Москва налагоджує ділові і політичні зв'язки з країнами, такими як Китай, Індія і Саудівська Аравія", - зазначено в повідомленні.

При цьому конгресмени розкритикували рішення Мінфіну США про зняття санкції трьох компаній російського олігарха Олега Дерипаски.

28 січня Міністерство фінансів США виключило з санкційного списку компанії російського олігарха Олега Дерипаски "РусАл", "Євросибенерго" і En+ після того, як Дерипаска скоротив свою частку в цих компаніях до 45%, щоб введені проти нього санкції не поширювалися на ці компанії. Персональні санкції щодо Дерипаски залишаються в силі.

Як зазначають конгресмени, незважаючи на скорочення частки в компаніях, Дерипаска зможе зберегти контроль ними. Дерипаска перебуває під санкціями США у зв'язку з тим, що його тісно пов'язують з Кремлем і вважають діловим партнером екс-глави передвиборного штабу Трампа Пола Манафорта, якого у США звинувачують у діяльності проти інтересів США.

"Рішення Мінфіну США про виключення цих компаній з "чорного списку" може призвести до їх попадання до "білих списків", що дозволить їм залучати іноземний капітал", - зазначили в комітеті, підкреслюючи, що компанії можуть допомагати Кремлю "вести діяльність проти інтересів США".

Засідання комітету Палати представників Конгресу США з фінансових питань, присвячене, зокрема, санкціям Вашингтона щодо Москви, Каракаса, Пхеньяну і Тегерана призначено на 12 лютого.

У вівторок, 5 лютого, Сенат США підтримав санкції проти Сирії та її союзників. Додаткові санкції будуть введені проти Росії та Ірану. Мова йде про блокування рахунків і власності юридичних і фізичних осіб в американській юрисдикції, відмову у видачі та анулювання діючих віз США для таких осіб і членів їх сімей.