У Норвегії після вибуху в Архангельській області РФ виявили радіоактивний йод

15 серпня 15:47

Минулого тижня на військовому полігоні в Архангельській області РФ стався вибух, в результаті якого загинули п'ятеро вчених. Агентство Reuters з посиланням на джерела повідомило, що вибух міг статися через випробування ракети з ядерною руховою установкою.

 

Норвезька дослідна станція в Сванховді 9-12 серпня зафіксувала в повітрі радіоактивний йод. Про це повідомило управління з ядерної та радіаційної безпеки Норвегії. Регулятор зазначив, що виявлений рівень радіоактивної речовини незначний і не несе шкоди людям або навколишньому середовищу.

Станція знаходиться на півночі країни, на кордоні з Мурманською областю Росії.

В управлінні заявили, що поки не можуть визначити, чи пов'язана знахідка з вибухом під час випробувань ракетного двигуна в Архангельській області.

Радіоактивний йод фіксується норвезькими станціями кілька разів на рік, найчастіше його пов'язують з виробництвом фармацетивтических препаратів, сказано в повідомленні.

Вибух на військовому полігоні в Архангельській області Росії, в результаті якого загинули п'ятеро вчених, стався 8 серпня. За офіційними даними, він стався під час випробувань рідинної реактивної рухової установки з використанням ізотопних джерел живлення, тобто радіоактивного палива. Агентство Reuters з посиланням на джерела повідомило, що вибух на полігоні в РФ міг статися через випробування ракети з ядерною руховою установкою. Президент США Дональд Трамп також заявив, що в Росії на Білому морі вибухнув "Буревісник" - новітня ракета з ядерним реактором.

Після вибуху адміністрація Северодвинську повідомила про стрибок радіації, проте потім видалила це повідомлення. Росгідромет повідомив про перевищення 8 серпня потужності дози гамма-випромінювання у 4-16 разів порівняно з фоновими значеннями.