У Німеччині винуватиці трагічної пожежі в зоопарку самі прийшли в поліцію

03 сiчня 03:55

У масштабній пожежі загинули понад 30 тварин, у тому числі найстаріша в Європі горила

 

60-річна жінка і дві її дорослих доньки стали причиною масштабної пожежі в зоопарку міста Крефельд в Німеччині, в якій згоріло безліч тварин, у тому числі найстаріша в Європі горила Маса, якою було 47 років. Всі тварини були замкнені у вольєрах і врятуватися не могли.

Це сталося в новорічну ніч. Жінки, святкуючи, запустили китайські ліхтарики, які впали в зоопарку, від чого загорілися вольєри, повідомляє DELFI з посиланням на Reuters.

Дізнавшись про трагедію, жінки самі звернулися в міську поліцію, незважаючи на те, що про їх участь у надзвичайній події ніхто не знав.

"Дуже сміливий вчинок з їхнього боку. Це у вищій мірі порядно і заслуговує поваги", - заявив на прес-конференції у четвер, 2 січня, представник поліції Герд Хоппман (Gerd Hoppmann). Тепер підозрюваним загрожує звинувачення в підпалі з необережності. Можливе покарання за це правопорушення – від грошового штрафу до позбавлення волі строком до 5 років.

За даними слідства, причиною пожежі в зоопарку став китайський ліхтарик, який впав на дах мавпятника. Жінки повідомили поліції, що в новорічну ніч неподалік від зоопарку запустили п'ять таких ліхтариків, написавши на них новорічні побажання. Поліції вдалося знайти інші чотири ліхтарика, два з них зачепилися і повисли на дереві поруч із зоопарком.

За словами Герда Хоппмана, жінки думали, що в новорічну ніч можна запускати китайські ліхтарики, хоча з 2009 року в німецькій землі Північний Рейн - Вестфалія, де розташований Крефельд, це заборонено, як і майже у всіх землях Німеччини.

Мавпятник площею 1975 квадратних метрів загорівся незабаром після півночі в новорічну ніч. В результаті пожежі загинули понад 30 тварин, у тому числі п'ять орангутангів, дві горили, один шимпанзе, а також золотисті левові тамарини, карликові ігрунки, велика кількість кажанів і птахів. Двох шимпанзе вдалося врятувати. Зоопарк оцінює збиток у кілька десятків мільйонів євро.

На території Одеського зоопарку 27 грудня 2018 року горіла адміністративна будівля. Вогонь охопив близько 50 метрів її площі. Люди під час пожежі не постраждали, повідомила прес-служба обласного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Пожежники врятували двох гризунів – нутрію і капібару.