У Німеччині відкрився автобан для електровантажівок

08 травня 01:47

Поки що це 14 кілометрів дороги для вантажівок, оснащених електроприводом і струмоприймачем.

 

У Німеччині 7 травня відкрився перший електричний автобан. Поки що це буде траса для вантажних автомобілів. Крім того, тут будуть здійснюватися постійні спостереження за тим, як себе ведуть фури, оснащені електродвигуном, повідомляє Deutsche Welle.

По 14-кілометровому відрізку шляху на трасі A5 між Вайтерштадте і Мерфельден по кілька разів на день будуть проїжджати електровантажівки різних компаній. До середини 2020 року планується вивести на випробувальну трасу п'ять фур на дизелі, оснащених додатковим електродвигуном.

У реалізації цього проекту задіяні технічний університет Дармштадта та компанії Siemens Mobility і ENTEGA. Федеральне міністерство охорони навколишнього середовища виділило на будівництво конструкції з підвісними електромережами 14,6 млн євро. На випробування електричного автобану, яке має продовжитися до кінця 2022 року, призначені додатково 15,3 млн євро. До теперішнього часу відомство виділило на розробку електровантажівок понад 70 млн євро.

Раніше випробування електровантажівок проходили на приватних дорогах, розповіла представник міністерства Рита Шварцелюр-Зутер. За її словами, в майбутньому планується побудувати підвісні мережі ще на двох відрізках автобанів - в землі Шлезвіг-Гольштейн та Баден-Вюртемберг. "Вантажівки з електроприводом і струмоприймачем - це особливо ефективне рішення на шляху до нешкідливих для навколишнього середовища вантажоперевезень", - підкреслила вона.

Раніше повідомлялося, що попит на електромобілі в Україні виріс в 2,5 рази. При цьому українці воліють купувати автомобілі, які вже були у використанні. Імпорт б/у електромобілів становить 88%.

Міністерство інфраструктури України обіцяє в найближче десятиліття забезпечити прискорене зростання різноманітного електричного транспорту. Читайте докладніше в статті Дениса Лавнікевича "Електротранспорт України: можливості співробітництва" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".