У Німеччині прокоментували переговори Зеленського з Путіним

12 липня 16:43

Напередодні відбулася перша телефонна розмова Зеленського з Путіним.

 

Німеччина вітає прямий діалог між Україною і РФ. Про це на брифінгу в п'ятницю, 12 липня, заявив представник німецького МЗС Крістофер Бургер, повідомляє "Укрінформ".

"Ми завжди чітко давали зрозуміти, що вітаємо прямі переговори з метою вирішення конфлікту в Україні ... Якщо ми хочемо виконання Мінських угод, нам потрібні прямі переговори між їхніми підписантами", - сказав дипломат.

За його словами, в Берліні вітають те, що вчора відбулася телефонна розмова між президентами України і Росії. Зеленський і Путін обговорили, зокрема, продовження переговорів в "нормандської форматі".

В Берліні переконані, що цей формат переговорів є корисним. Говорячи про можливості розширення "нормандської четвірки", Бургер зазначив, що ніхто поки не звертався до німецької сторони з такою пропозицією. Разом з тим, додав він, переговори щодо ситуації на сході України проводяться в тісному контакті з американськими партнерами.

Офіційний представник федерального уряду Штеффен Зайберт у свою чергу нагадав про недавній відвід сил в районі Станиці Луганської, вітаючи цей крок, який обговорювався, зокрема, в "нормандської форматі", який також показав доцільність цього форуму.

Напередодні відбулася перший телефонний розмова Зеленського з Путіним. В Офісі президента України в четвер повідомили, що ключовим питанням було звільнення полонених військових моряків. Також мова йшла про повернення інших українських громадян, які перебувають на території РФ. Крім того, сторони обговорили продовження переговорів в нормандської форматі.

Раніше в понеділок Володимир Зеленський запропонував президенту РФ Володимиру Путіну провести переговори про врегулювання ситуації на сході України.

"Компанію для розмови пропоную таку: я, Ви, президент США Дональд Трамп, прем'єр Великобританії Тереза Мей, канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон. Місце? Думаю, Олександр Григорович Лукашенко з задоволенням прийме нас з вами в Мінську", - сказав Зеленський у зверненні.

Путін у відповідь заявив про те, що в Кремлі "ніколи не відмовлялися" від розширення нормандського формату.