У Німеччині помер останній особистий охоронець адольфа Гітлера

06 вересня 18:07

Рохус Міш помер у Берліні у віці 96 років. До останніх днів він був гордий своїм знайомством з Гітлером і ласкаво називав його "бос".

 

Рохус Міш, який був охоронцем Адольфа Гітлера впродовж більшої частини Другої світової війни, помер у віці 96 років. Міш був останнім живим свідком останніх годин життя нацистського лідера в берлінському бункері.

Міш помер після нетривалої хвороби у Берліні. До останніх днів він був гордий своїм знайомством з Гітлером і ласкаво називав його "бос".

В інтерв'ю 2005 року Міш описував Гітлера як "абсолютно нормальну людину".

"Він не був грубий. Він не був тираном. Він не був надлюдиною. Він був прекрасним босом. Я працював з ним протягом п'яти років, ми були найбільш наближеними до нього людьми, оскільки були і вдень, і вночі", - розповідав він.

Рохус Міш почав працювати охоронцем Гітлера з 1940 року. Він також відповідав на дзвінки там, де знаходився фюрер, і виконував різні доручення, в тому числі і як кур'єр. Міш і інші охоронці Гітлера були присутні в кімнаті рейхсканцлера незабаром після його самогубства.

У травні 1945-го Міш був захоплений в полон радянськими військами, після чого провів у в'язницях і таборах дев'ять років, у тому числі в Бутирці і на Луб'янці, де до нього застосовувалися тортури. Тільки в 1954 році йому дозволили повернутися на батьківщину. У Німеччині він мав невеликий магазин разом зі своєю дружиною.

У 2008 році, через п'ять років після смерті Отто Гюнше, передостаннього свідка смерті Гітлера, Міш опублікував мемуари "Останній свідок. Я був телефоністом, кур'єром і охоронцем Гітлера". Рохус Міш як історичне обличчя фігурує у фільмах "Бункер" (1981), "Бункер" (2004), "Остання битва" (2005). Втім, у книзі "Останній свідок" він писав, що його особистість у фільмах частково спотворено. !zn

Читайте також:

В Польщі Гітлер і Сталін досі є почесними громадянами

У США знайдено щоденник найближчого соратника Гітлера з новими фактами про Третій рейх

Оприлюднено оновлений список найбільш розшукуваних нацистських злочинців