У Німеччині помер колишній мер Москви Лужков

10 грудня 11:34

Другому меру столиці РФ було 83 роки.

 

Колишній мер Москви Юрій Лужков помер у лікарні в Мюнхені на 84 році життя, де йому робили операцію на серці, повідомляють російські ЗМІ. Також цю інформацію підтвердили в мерії Москви BBC.

Лужков обіймав посаду градоначальника столиці Росії з 1992 по 2010 роки. У вересні 2010-го президент РФ Дмитро Медведєв відправив його у відставку "у зв'язку з втратою довіри". Формулювання було застосовано в Росії вперше після того, як Лужков відмовився добровільно піти у відставку.

Лужков відомий тим, що заявляв про необхідність повернення Севастополя Росії, у зв'язку з чим у 2008 році був оголошений персоною нон грата в Україні. Однак вже 2010 року тодішній президент Віктор Янукович оголосив про дозвіл в'їзду московському мерові на територію України. Однак Лужков після цього продовжив заявляти, що не змінює свою позицію щодо статусу Севастополя.

У 2014 році Лужков отримав медаль "За визволення Криму і Севастополя" від російської організації "Севастополь-Крим-Росія" після незаконної анексії українського півострова.