У Німеччині почали розслідування стосовно колишнього глави Volkswagen

28 вересня 15:54

Наглядова рада прийняла рішення про відставку трьох замішаних у скандалі менеджерів.

 

Влада Німеччини почали офіційне кримінальне розслідування діяльності Мартіна Вінтеркорна, який обіймав посаду головного виконавчого директора автоконцерну Volkswagen AG, за звинуваченнями в фальсифікації результатів екологічних тестів, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на заяву прокуратури міста Брауншвейг.

За словами Вінтеркорна, він "не знав про маніпулювання даними про викиди".

Німецькі ЗМІ також повідомляють про звільнення трьох менеджерів, відповідальних за маніпуляцію з приладами вимірювання вихлопних газів в автомобілях. Так, під час сьогоднішнього ранкового засідання наглядова рада відправила у відставку голову правління дочірнього концерну Audi Ульріха Хакенберга, голови правління автоконцерну Porsche Вольфганга Хатца і члена правління VW, відповідального за розробку нових моделей, Хайнца-Якоба Нойсера.

Разом з тим, за словами джерела Bloomberg, купівля акцій ABS Volkswagen припинена на час проведення перевірки цих цінних паперів з боку ЄЦБ, яка може завершитися вже цього тижня.

Читайте також: В Сартані в понеділок оголошено траур за загиблими в результаті обстрілу бойовиками

Автомобільний концерн Volkswagen опинився в центрі найбільшого скандалу за всю історію автомобілебудування. Американські регулятори виявили, що німецький автовиробник фальсифікував результати екологічних тестів. У зв'язку з цим Мартін Вінтеркорн, глава Volkswagen, пішов у відставку.

"Volkswagen потребує в новому старті, в тому числі, і в плані кадрів. Я звільняю місце і йду у відставку, щоб розчистити місце для нових людей", - заявив Вінтеркорн.

Як пише видання The Economist, скандал через махінації Volkswagen з тестами на відповідність екологічним стандартам став катастрофою для німецького виробника автомобілів. Акції компанії обвалилися на третину, коли стало відомо, що компанія встановлювала спеціальне обладнання, яке фальсифікував дані під час тестів на викиди.

Активи Volkswagen станом на червень становили 164 млрд євро, що дорівнює положенню американської GMAC шість років тому. І, схоже, німецька компанія дуже залежна від короткострокових боргів і вкладень, які забезпечують їй рефінансування.

У сукупності виробничий і фінансовий сектори Volkswagen обслуговують бонди на 67 млрд євро. Через скандал власники цього боргу можуть, грубо кажучи, почати вимагати виплат протягом наступних 12 місяців. Якщо це відбудеться, у німецької компанії будуть серйозні проблеми, оскільки готівкою в її розпорядженні є лише 33 мільярди євро. Уряду Німеччини доведеться провести значні вливання, щоб підтримати компанію, 20% якої належить федеральній землі Нижня Саксонія.

Раніше видання Newsweek писало, що Volkswagen загрожує економіці Німеччини більше, ніж криза в Греції. В минулому році Volkswagen продала 600 тисяч автомобілів у США. Це принесло компанії близько 6% від глобального доходу в розмірі 9,6 мільярдів доларів. Американський регулятор збирається оштрафувати компанію на 18 мільярдів доларів. Всього на рахунках компанії є 24 мільярди доларів, тож після сплати штрафу їй доведеться провести скорочення.

Німецький уряд також побоюється, що інші автовиробники Daimler і BMW можуть також постраждати від скандалу з Volkswagen. І за кілька днів після початку скандалу так і сталося. Акції BMW впаличерез скандал навколо автопромисловості Німеччини. Хоча в BMW заперечують, що підтасовували результати тестів за допомогою додаткового обладнання, і вимагають від організації пояснень, чому і коли були проведені перевірки їхньої продукції. В цей же час, на торгах у Франкфурті вартість акцій автовиробника впали до 72,05 євро, що на 9,7% менше.

Нагадаємо, що минулого тижня Volkswagen зізнався у махінаціях на європейському ринку. Концерн також висловив готовність до співпраці з владою на час розслідування.