У Нігерії відклали президентські вибори у ніч перед голосуванням

17 лютого 01:20

В ніч перед виборами виборча комісія прийняла рішення про перенесення голосування.

 

У Нігерії в ніч перед президентськими виборами виборча комісія прийняла рішення перенести вибори на один тиждень у зв'язку із затримками в доставці виборчих матеріалів, заявив в суботу, 16 лютого, голова Незалежної виборчої комісії (INEC) Махмуд Якубу.

"Після ретельного аналізу реалізації логістичного та операційного плану та рішучості провести вільні, справедливі і заслуговуючі довіри вибори, комісія прийшла до висновку, що проведення виборів у відповідності з графіком більше не представляється можливим", - сказав голова Якуба, передає dpa.

У комісії також повідомили про витік деяких виборчих даних, щодо яких тепер треба провести перевірку.

Місії спостерігачів від Європейського союзу, Африканського союзу та інших організацій настійно закликали нігерійців у заяві "зберігати спокій і підтримати виборчий процес" і заявили, що виборча комісія повинна строго дотримуватися нової дати.

"Незалежно від того, хто переможе, тепер набагато більш імовірно, що переможений буде оскаржувати результат і стверджувати, що вибори були скомпрометовані", - сказав Бісмарк Ревейн, економіст і генеральний директор консалтингової компанії Finance Derivatives, що базується в Лагосі.

Кандидат від опозиції різко відреагував на перенесення виборів, звинувативши чинного президента Мухаммаду Бухарі в прагненні "позбавити права голосу" виборців, передає Reuters.

"Використовуючи цю відстрочку, адміністрація Бухарі сподівається позбавити виборчих прав нігерійського електорату, щоб забезпечити низьку явку виборців на перенесену дату", - сказав колишній віце-президент і кандидат у президенти від Народно-демократичної партії (НДП) Атіку Абубакар у Twitter.

Він закликав громадян зберігати спокій і бути законослухняними. "Не реагувати на провокацію влади гнівом, насильством або іншими діями, які можуть бути використані тими, хто не хоче, щоб ці вибори відбулися".

Голова НДП Уче Секондус також назвав перенесення виборів частиною спроби Бухарі "втриматися за владу".

Бухарі висловив глибоку розчарованість новиною про перенесення виборів, незважаючи на всі запевняння, дані INEC. Він також закликав нігерійців залишатися "мирними, патріотичними і згуртованими", щоб не допустити "змови, що руйнує наш демократичний розвиток".

Згідно газеті Daily Post в Нігерії, затримка з доставкою бюлетенів сталася після недавніх підпалів в офісах INEC. Виборчі бюлетені для сенаторських посад на сході Нігерії і на півночі Нігерії також пропали без вісті.

За президентство в Нігерії тепер вже 23 лютого і 9 березня поборються 72 кандидати, фаворитами є чинний президент Мухаммаду Бухарі і екс-президент Атіку Абубакар. Бухарі і Атіку в минулому році підписали угоду про проведення мирних виборів. 76-річний консерватор Бухарі пообіцяв виборцям поліпшити інфраструктуру, а також боротися з корупцією і радикальними ісламістами, в той час як 72-річний бізнесмен Абубакар хоче лібералізувати економіку з метою створення мільйонів робочих місць. Вперше двоє мусульман, що належать до етнічної групи фулані, стали лідерами на президентських виборах в Нігерії.

Варто відзначити, що вибори в Нігерії також переносилися в 2011 і 2015 роках і були затьмарені насильством, залякуванням і фальсифікаціями, а відстрочка спричинила за собою можливість заворушень.

Читайте також: Перед виборами президента в Нігерії вбили 66 осіб

Раніше радикальне ісламістське угруповання "Боко Харам" пообіцяла напасти на столицю Нігерії Абуджі перед виборами в 2019 році.

Також стало відомо, що "Боко Харам" взяла відповідальність за напад на місто Ранн на північному сході Нігерії. Раніше повідомлялося, що напад на місто Ранн 15 січня вчинило угруповання "Ісламська держава".

У грудні 2018 року бойовики ISWA захопили нігерійське місто Бага, через що 30 тисяч людей були змушені тікати. У січні урядові війська змогли повернути контроль над містом.