У НАТО розкритикували плани Косова щодо створення власної армії - Deutsche Welle

06 грудня 04:35

В Альянсі зазначають, що плани косоварів по створенню своїх ЗС вступлять у протиріччя з баченням республіки багатьох країн-членів НАТО.

 

Північноатлантичний Альянс різко розкритикував плани частково визнаної Республіки Косово по створенню власних збройних сил; зокрема, про небажаність такого кроку заявив генеральний секретар альянсу Йєнс Столтенберг після зустрічі голів міністерств закордонних справ країн організації в Брюсселі у середу, 5 грудня, передає Deutsche Welle.

"Це абсолютно несвоєчасний крок", - зазначив Столтенберг.

Намір перетворити Косовські сили безпеки на регулярну армію вступає у конфронтацію з думкою багатьох країн-членів НАТО і може дуже негативно позначитися на "майбутньому євроатлантичної інтеграції" Косова, вважає генеральний секретар.

Якщо влада Косова все-таки зважиться на створення власної армії, НАТО "доведеться переглянути масштаб своєї військової присутності у Косово", пригрозив голова Альянсу.

Читайте також: Прем'єр-ліга: "Олександрія" обіграла "Карпати", вольова перемога "Зорі" над "Маріуполем"

Нагадаємо, 13 вересня уряд Косова прийняв три законопроекти щодо Сил безпеки у Косові, які передбачають створення власних сил оборони. Зокрема, на засіданні кабінету міністрів Косова були прийняті проекти законів щодо Сил безпеки у Косові, Служби безпеки та Міністерства оборони. Жодного голосу не було проти, але у засіданні не брали участь міністри, які представляють сербську громаду.

Косово є частково визнаною державою Східної Європи. Незалежність Косово визнали 115 держав, зокрема США, Канада, члени Європейського Союзу. У той же час більше 80 країн-членів ООН незалежність Косово не визнають і вважають регіон частиною Сербії. Серед них – Китай, Росія, Білорусь, Україна, Ізраїль та інші.

Детальніше про нинішні відносини між Косово і Сербією читайте в матеріалі Костянтина Федоренка "Косівський запал для "порохової бочки Європи"" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".