"У нас є серйозний вибір: вийти з ЄС з угодою або не виходити взагалі" - Мей

07 квiтня 13:12

Британський прем'єр має намір досягти угоди з лідерами ЄС, за якою Brexit може відбутися за шість тижнів.

 

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза ​​Мей у своїй заяві, оприлюдненій у суботу, 6 квітня, повідомила, що вихід країни з Європейського Союзу опинився під загрозою зриву через відмову британського парламенту голосувати за договір щодо Brexit.

Водночас підтримувати вихід Британії з ЄС без відповідної угоди парламентарі також не мають наміру.

"Забезпечення Brexit було моїм пріоритетом з моменту вступу на посаду прем'єр-міністра, і на сьогодні він залишається незмінним. Я хочу, щоб Велика Британія вийшла з ЄС організовано якомога швидше, а це означає, що потрібно піти таким чином, щоб життя людей не було зруйновано ", - йдеться в заяві.

Мей нагадала, що парламент Великої Британії тричі відхиляв узгоджений Брюсселем і Лондоном договір щодо Brexit, і немає жодних ознак того, що його буде прийнято найближчим часом.

"Оскільки парламент прозоро натякнув, що заблокує вихід Великої Британії без угоди, у нас тепер є серйозний вибір: або залишити Європейський Союз з угодою, або не залишати взагалі", - пояснює прем'єр.

І наполягає на тому, для повноцінного Brexit необхідно узгодити угоду. Але якщо консерватори та депутати DUP (Демократичної юніоністської партії - ред.) Не зможуть забезпечити більшість, вона буде змушена звернутися до Палати громад (нижньої палати парламенту - ред.).

"Чим довше це (узгодження угоди - ред.) триватиме, тим більше ризик того, що Велика Британія взагалі ніколи не вийде", - додає політик.

Наступного тижня Тереза ​​Мей має намір знову відвідати Брюссель для обговорення доповнень до 50 статті (статті так званого Лісабонського договору, що регламентує вихід країни-члена з ЄС - ред.).

"Я маю намір досягти угоди з моїми колегами-лідерами ЄС, це означатиме, що якщо ми зможемо домовитися про угоду в себе вдома, ми зможемо залишити ЄС вже за шість тижнів", - цитує британського прем'єра "Українська правда".

Нагадаємо, 5 квітня Тереза ​​Мей у листі голові Європейської ради Дональду Туску вчергове попросила відстрочити вихід країни з Євросоюзу до 30 червня. У листі йдеться, що і уряд, і парламент Великої Британії виступають проти Brexit без угоди, але поки що не дійшли згоди щодо його умов.

За даними The Guardian, Туск має намір запропонувати лідерам країн ЄС дати британському уряду рік на ратифікацію угоди щодо Brexit у парламенті - до 10 квітня 2020 року. Якщо угоду буде схвалено раніше, Brexit відбудеться достроково. На думку голови Євроради, це "єдиний розумний захід", який дозволить Європі не давати Великій Британії відстрочку кожні кілька тижнів.

Докладніше про вихід Великої Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Острів невизначеності" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".