У МЗС РФ назвали рішення Вселенського патріархату "американською провокацією"

13 жовтня 01:30

Лавров заявив, що вся історія з Томосом - "масштабна провокація" за участю "розкольницьких церков" та "за підтримки США".

 

Дії Вселенського патріарха Варфоломія І щодо намірів надання Томосу української православної церкви є "провокаціями", вчиненими за "прямої підтримки Вашингтону", заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв'ю кільком французьким ЗМІ, пише Deutsche Welle.

Лавров заявив, що для створення цієї "провокації" задіяли дві "розкольницькі церкви", маючи на увазі Українську православну церкву Київського патріархату й Українську автокефальну православну церкву. Далі, за версією голови МЗС РФ, саме заради здійснення цієї "провокації" Вселенський патріарх Варфоломій І і скликав днями Священний Синод.

"Заради цього він (Варфоломій - ред.) визнав канонічними і зняв анафему з двох ієрархів, які очолюють ці розкольницькі церкви", - наполягає Лавров.

Свої "висновки" Лавров аргументує тим, що представник США з питань церковних відносин прямо привітав рішення Патріарха Варфоломія. Ще одним фактором на користь теорії про прихильність Вашингтона до нинішніх церковних подій Лавров назвав заяви з цього приводу спеціального представника США з питань врегулювання конфлікту на Донбасі Курта Волкера, який привітав українську автокефалію.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Української помісної православної церкви. На Фанарі заявили, що процес надання Томосу триватиме. Крім того, Синод визнав недійсні анафеми, які Російська православна церква наклала на патріарха УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія.

Патріарх Київський і Всієї України-Русі Філарет повідомив, що українські православні ієрархи проведуть Собор, на якому буде прийнято рішення про створення єдиної помісної православної церкви.

У Соборі візьмуть участь представники Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також частина єпископів Української православної церкви Московського патріархату.

Саме патріархові об'єднаної церкви Вселенський патріарх Варфоломій вручить Томос, повідомив президент Петро Порошенко.

12 жовтня УПЦ КП опублікувала адресоване ієрархам запрошення до участі в об'єднавчому Соборі.

Детальніше про результати засідання Синоду Вселенського патріархату та перспективи створення Української помісної православної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Синод на Фанарі: Ласкаво просимо додому" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".