У Москві після двох акцій сталося майже 2400 затримань – правозахисники

10 серпня 11:26

Під арештом перебувають не менше 24 осіб.

 

У столиці Росії після акцій протесту 27 липня та 3 серпня за вільні вибори зафіксували майже 2400 затримань. Це дані російських правозахисників, вони відрізняються від цифр місцевої влади. Про це повідомляє DW з посиланням на правозахисний портал "ОВД-Інфо".

Так, за підсумками акції 27 липня затримали 1373 людей, а 3 серпня затримали ще 1001 особу. Однак, згідно з офіційними даними, 27 липня затримали 1074 особи, Слідчий комітет РФ відкрив провадження про масові безлади та три справи про застосування насильства до представників влади.

За результатами мітингів 27 липня було проведено не менше 20 судів, понад 280 засідань судів, ухвалено понад 60 арештів і понад 200 штрафів. За результатами протестів у Москві, які сталися 3 серпня: не менше 17 судів, 60 засідань, 17 арештів і понад 40 штрафів. Станом на п'ятницю, 9 серпня, під арештом досі перебувають не менше 24 осіб.

Як відомо, сьогодні, 10 серпня, відбудеться чергова акція протесту на проспекті Сахарова, яка санкціонована владою Москви.

Акції протесту у російській столиці почалася після того, як Мосміськвиборчком відмовився реєструвати кандидатами в депутати міської думи 18 незалежних кандидатів, зокрема, соратників опозиціонера Олексія Навального. Формальною причиною відмови стала нібито невідповідність списків підписів, зібраних кандидатами, з базами даних МВС.

Під час акцій активну участь у розгоні протестувальників брав колишній командир київського "Беркута" Сергій Кусюк, який зараз служить в російському "ОМОНі". США запровадили проти Кусюка санкції за порушення прав людини.