У Литві стартував вирішальний тур виборів президента

26 травня 09:35

У другому турі зустрінуться колишня міністерка фінансів Інгріда Шимоніте й економіст Гітанас Наусєда.

 

У Литві у неділю, 26 травня, розпочинається другий тур виборів голови держави, повідомляє DW. На президентську посаду претендують колишня міністерка фінансів Інгріда Шимоніте та економіст Гітанас Наусєда.

Виборчі дільниці в країні працюватимуть до 20:00 за київським часом.

У першому турі, який відбувся 12 травня, кандидатів розділяло трохи менше відсотка. Шимоніте (консервативна "Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи") отримала 31,31% голосів виборців, Наусєда (підтримуваний "Союзом селян і зелених Литви") – 30,94%.

Кандидатуру Інгріди Шимоніте підтримують переважно жителі великих міст, з хорошою освітою та високим рівнем доходів. Електорат колишнього радника президента литовського SEB banka Гітанаса Наусєди є більш "розсередженим" - його підтримують як містяни, так і мешканці сільських регіонів.

Обидва кандидати підтримують членство країни в ЄС і НАТО і мають намір продовжити надання підтримки Україні. Нагадаємо, у першому турі за пост президента Литви боролися дев'ятеро кандидатів.

Президент Литви обирається прямим таємним голосуванням строком на п'ять років. Для кандидатів існує віковий ценз – 40 років, а також вимоги бути громадянином Литви за походженням і жити в країні щонайменше три останні роки.

Голова держави визначає зовнішню й оборонну політику країни, володіє правом вето і може брати участь у призначенні суддів, головного прокурора та голови центробанку. З 2009 року посаду президента Литви обіймає Даля Грібаускайте.