У Латвії ввели офіційний статус учасника Другої світової війни

03 листопада 03:23

урівняли В правах тих, хто воював проти Німеччини і проти СРСР.

 

В Латвії сейм прийняв закон про присвоєння статусу учасника Другої світової війни. Латвійський парламент запропонував застосовувати новий статус до всіх тих, хто в 1939 – 45 рр. входив до "складу регулярних військових частин" на території Латвії і брали участь у боротьбі "проти військових формувань СРСР, нацистської Німеччини або її союзників", пише DW з посиланням на портал Baltnews.lv.

"Учасниками Другої світової війни планується визнати громадян Латвії, які були такими на 17 червня 1940 року, і постійних жителів Латвії, які легально в'їхали в країну до цієї дати", - сказано в прийнятому сеймом законопроекті. Учасникам Другої світової війни планується видавати свідоцтво і пам'ятний нагрудний знак, їм також може бути надано допомогу і пільги.

Проте є деякі обмеження. Статус не буде стосуватися колишніх військових, які прибули в країну за пакту про взаємодопомогу від 5 жовтня 1939 року, який передбачав розміщення в Латвії на умовах оренди радянських військових баз. Не буде ветеранського статусу і у осіб, які були членами Націонал-соціалістичної партії Німеччини, служили в гестапо і в радянських спецслужбах, були засуджені за злочини проти людства.

Читайте також: Окупанти в Криму заселили ветеранів у "півкімнатні" квартири – ЗМІ

9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон "Про правовий статус і вшанування пам'яті борців за незалежність України у ХХ столітті". Борцями за незалежність України у XX столітті визнаються особи, які брали участь у всіх формах політичної, збройної та іншої колективної та індивідуальної боротьби за незалежність України. Закон перелічує десятки організації, починаючи від Січових стрільців, ОУН, УПА і до Народного руху. Закон зобов'язує державу та органи місцевого самоврядування надавати соціальні гарантії, пільги або інші виплати борцям за незалежність України у ХХ столітті та членам їх сімей.