У Латвії бойовика, який воював на Донбасі, засудили до п'яти років в'язниці

29 березня 00:11

Прокуратура вважає, що Скрипник здійснював діяльність, що підриває територіальну цілісність української держави.

 

За вироком Ризького окружного суду житель Даугавпілса Артем Скрипник, який має статус негромадянина, засуджений на 5 років в'язниці з пробаційнним (випробувальним) наглядом 2 роки після закінчення терміну за участь у збройному конфлікті на сході України.

Прокуратура довела, що раніше судимий за крадіжку Скрипник вступив до злочинного угруповання на сході України, і туди він не поїхав як приватна особа, а здійснював діяльність, що підриває територіальну цілісність держави.

Батько обвинуваченого Артема Скрипника був шокований, коли дізнався про участь сина в військових діях в Україні. Він вважав це зрадою, повідомляє латвійське видання Наше місто. Це була перша такого роду подія в Латвії.

Даним вироком Окружний суд скасував виправдувальний вирок від 4 серпня 2017 року, який був винесений ризьким судом Відземського передмістя.

В ході досудового розслідування Скрипник визнав свою провину в злочинних діяннях, а також, що вбивав людей. Був поранений і місяць лікувався в лікарні, а потім продовжував брати участь у бойових діях до кінця квітня 2015 року.

зокрема, А. Скрипник розповів слідчим ПБ, що жив у Москві і з 2008 року брав участь у групових заняттях, в тому числі з військової підготовки.

Влітку 2014 року йому було запропоновано разом з групою поїхати на схід України. За один день участі у збройному конфлікті йому пообіцяли 20 тис. рублів. Зброю і форму А. Скрипнику видали в РФ, з липня 2014 року він вже брав участь у бойових діях в Луганську і Донецьку.

За даними слідства, Артем Скрипник був задіяний у військових операціях в Луганську навесні 2015 року і навчав сепаратистів поводженню з вогнепальною зброєю, тим самим "активно беручи участь у збройному конфлікті, направленому проти територіальної цілісності України". Як зазначають в Генпрокуратурі, дії засудженого суперечать міжнародному праву і статуту ООН.

Читайте також: Бойовики активізували антиукраїнську пропаганду в ОРДЛО - розвідка

Від початку поточного місяця російські окупаційні адміністрації активізували заходи з недопущення до участі у голосуванні на виборах президента України мирних мешканців ОРДЛО. Російські пропагандисти готують проведення масштабних антиукраїнських заходів 31 березня, а з підозрюваними у проукраїнських поглядах проводять "профілактичні бесіди" колаборанти з "республіканських органів внутрішніх справ".

Водночас жителі тимчасово окупованих територій України та вимушені переселенці зможуть проголосувати на президентських і парламентських виборах 2019 року за процедурою, для якої не потрібна довідка внутрішньо переміщених осіб. Про підводні камені голосування не за місцем прописки виборця читайте у матеріалі Олександра Чорного "Без права голосу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

Нагадаємо, президентська кампанія в Україні офіційно стартувала 31 грудня 2018 року. Вибори голови держави призначено на 31 березня. Слідкуйте за перебігом подій у спецпроекті DT.UA Вибори-2019.