У Кремлі виправдали затримання дітей та журналістів під час мітингів проти пенсійної реформи

11 вересня 04:35

Прес-секретар Путіна назвав затриманих "провокаторами" і пообіцяв їм "справедливе покарання".

 

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков виправдав жорсткі дії російської поліції під час мітингів проти пенсійної реформи, заявивши, що вони були цілком законними та "в рамках правового поля"; також Пєсков заявив, що затримані поліцією неповнолітні брали участь в організованих дорослими провокаціях, тому їхне затримання обгрунтовано, повідомляє Lenta.ru.

Пєсков зазначив, що позиція Кремля щодо участі у мітингах неповнолітніх відома - російська верхівка розцінює це як "усвідомлену провокацію". Прес-секретар президента особливо підкреслив, що всі, хто "провокував" неповнолітніх на "протиправні дії", понесуть "заслужене покарання" . Крім того, Пєсков ще раз заявив про вірність дій російської поліції,

"Ви знаєте, що були і хулігани і провокатори, які піднімали руку на правоохоронців, що також карається законом", - сказав Пєсков.

Не оминув увагою він і випадки затримання поліцією журналістів, які мали місце; однак і тут щодо цих інцидентів Пєсков заявив, що необхідно розбиратися по кожному випадку, і не виключено, що "журналісти самі винні" у тому, що їх затримали.

Нагадаємо, у Росії в неділю, 9 вересня, пройшли масштабні акції протесту прихильників опозиціонера Олексія Навального проти підвищення пенсійного віку. Кількість затриманих перевищила 800 осіб, силовики застосовували до активістів силу, а також затримували неповнолітніх, журналістів та волонтерів.

14 червня російський уряд запропонував збільшити пенсійний вік з 60 до 65 років для чоловіків і з 55 до 63 років для жінок. У той самий день було оголошено і про заплановане підвищення ПДВ з 18% до 20%.

Після чого рівень довіри жителів Росії до президента Володимира Путіна впав нижче 50%. На думку представника ВЦВГД Михайла Мамонова, на зниження рейтингу влади вплинули два фактори - зростання цін на бензин і оголошення про пенсійну реформу.

Рейтинг Путіна в серпні продовжував знижуватися і досяг рівня 2013 року. За чинного президента готові проголосувати лише 45% росіян, що є найнижчим показником з 2013 року.