У Кремлі порадили Токіо не чекати від візиту Путіна зрушень у суперечці за Курили

13 грудня 19:24

Японська сторона сподівається домовитися з російським президентом щодо Курильських островів, але в Москві хочуть говорити лише про гроші.

 

15-16 грудня президент Росії Володимир Путін відвідає Японію. Токіо сподівається, що це стане шансом для розмови про повернення Курильських островів. Однак в Кремлі хочуть, щоб розмова російського президента з японським прем'єр-міністром Сіндзо Абе стосувалася лише комерційних угод.

Про це сьогодні пише Reuters, нагадуючи, що суперечка між Токіо і Москвою через приналежність Курильських островів кидає тінь на відносини між ними з часів Другої світової війни. Однак, Путін не може піти на вирішення цього територіального конфлікту, оскільки воно містить політичні ризики для його режиму. Адже російський президент виставляє себе "захисником національного суверенітету".

"Президент вже говорив, що наша країна не просто готова, але й зацікавлена вирішити цю довготривалу проблему. Але ми переконані, що це досить довгий процес, який вимагає скрупульозної роботи, націленої на побудову довіри", - сказав помічник президент РФ Юрій Ушаков.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков також застеріг від обмеження порядку денного у відносинах між Москвою і Токіо лише суперечкою про Курильські острови.

"Потенціал наших відносин дуже великий, а бажання розвинути ці відносини до найвищого потенційного рівня настільки сильне, що ми не хочемо концентруватися лише на проблемі, краще звернути увагу на більш широку суть наших відносин", - сказав Пєсков.

Видання нагадує, що Москва намагається залучити інвестиції від японських компаній в рамках свого "розвороту" до Азії, який вона проголосила після того, як Захід запровадив санкції проти неї за військову агресію проти України.

Раніше Reuters писав, що прем'єр Японії намагається повернути Курили, користуючись слабкістю економіки Росії. Російський експерт з Інституту міжнародних відносин Дмитро Стрельцов прокоментував, що Японія, очевидно, розраховує на силу особистої волі Путіна в територіальній суперечці.

"Але, схоже, японці переоцінюють поле для маневру в розпорядженні Путіна", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що прем'єр Японії хоче говорити з Путіним про Курили в той час, як він шукає інвесторів на Сході. Японський прем'єр з початку своєї роботи на чолі уряду намагається поліпшити відносини з Росією і добитися співпраці у питанні Курильський островів. Але війна в Україні і вторгнення російський військ в Сирію завадили цьому.