У Конгресі США вимагають обґрунтувати зняття санкцій проти компаній Дерипаски

30 сiчня 04:25

Представники демократів зажадали від голови Мінфіну США надати їм всю необхідну документацію у термін до 5 лютого.

 

Глави трьох підконтрольних Демократичної партії комітетів у Палаті представників США пред'явили міністру фінансів США Стівену Мнучіну вимогу документально обґрунтувати зняття санкцій з трьох російських компаній, які пов'язані з російським олігархом Олегом Дерипаскою, говориться у офіційному листі, оприлюдненому у вівторок на сайті Фінансового комітету нижньої палати Конгресу США, передає "Укрінформ".

"Направляємо офіційний запит на отримання документів, що стосуються процесу прийняття рішення, що призвели до виключення зі списку санкцій, введених Управлінням контролю за іноземними активами Мінфіну США проти (російських компаній) EN+, "Русал" і "Євросибенерго", - йдеться у документі.

Представники демократів вимагають від глави Мінфіну США надати їм всю необхідну документацію у термін до 5 лютого. Підписали вимогу глава Фінансового комітету, конгресвумен Максін Уотерс, керівник Комітету з питань розвідки, конгресмен Адам Шифф, а також голова Комітету у закордонних справах конгресмен Еліот Енгел.

Керівники комітетів нагадали, що всі зазначені компанії пов'язані з російським олігархом Олегом Дерипаскою, незважаючи на те, що останній офіційно вивів свої капітали з цих компаній. Конгресмени також нагадали, що Дерипаска є наближеною особою президента Росії Володимира Путіна і, ймовірно, пов'язаний з колишнім керівником штабу нинішнього президента США Дональда Трампа Полом Манафортом, який є фігурантом розслідування Мюллера щодо втручання Росії у вибори в США.

Нагадаємо, 6 квітня 2018 року США ввели санкції проти 36 фізичних осіб і компаній з "кремлівського списку". У перелік потрапили сім олігархів, 17 високопосадовців , а також 12 державних і приватних компаній.

До санкційного списку потрапили бізнесмени Олег Дерипаска, Ігор Ротенберг, Кирило Шамалов, Віктор Вексельберг, Володимир Богданов, Андрій Скоч, сенатор Сулейман Керімов, а також міністр внутрішніх справ Володимир Колокольцев, голова Росгвардії Віктор Золотов, голова Роскомнагляду Олександр Жаров, голова ВТБ Андрій Костін, голова "Газпрому" Олексій Міллер, секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев та інші.

У списку компаній переважно структури Олега Дерипаски - крім "РусАла" і En+, це група "ГАЗ" , агрохолдинг "Кубань", Basic Element Ltd, B-Finance Ltd, "Євросибенерго", "Російські машини". До "чорного списку" також включені група "Ренова", NPV Engineering "Газпром буріння" Ігоря Ротенберга, "Ладога Менеджмент" Кирила Шамалова, державний Рособоронекспорт і банк РФК (належить "Рособоронекспорту" з "чорного списку"). Їхні активи у США заморожені, а американським компаніям і громадянам заборонено укладати з ними угоди.

9 квітня в "РусАл" повідомили, що санкції США поставили компанію перед загрозою технічного дефолту. Слідом за цим вартість цінних паперів UC Rusal на Гонконгській біржі впала більш ніж на 50%. З моменту оголошення санкцій капіталізація цього активу Дерипаски впала більш ніж на 3 млрд доларів.

18 травня російський олігарх Дерипаска залишив раду правління EN+. Раніше він погодився відмовитися від контролю над концерном "РусАл", зокрема скоротити свою частку в холдингу EN+ з 70% до менш ніж 50%, а також вийти з ради правління.