У Конгресі оприлюднюють стенограми показань Волкера і Сондленда

05 листопада 17:02

Обидва політика є ключовими свідками розслідування по справі Трампа, їх допитували за запитами на політичні розслідування і затримку військової допомоги Україні.

 

Три комітету нижньої палати Конгресу опублікують стенограми свідчень колишнього спеціального представника по Україні Курта Волкера і посла США в ЄС Гордона Сондленда в рамках розслідування по імпічменту президента США Дональда Трампа, повідомляє USA Today.

Голова Комітету з розвідки Палати представників Адам Шифф заявив, що стенограми будуть оприлюднені у вівторок, 5 листопада.

Волкер подав у відставку з посади спецпредставника у вересні. Він давав свідчення комітетів у закордонних справах, розвідки і спостереження Палати представників більше восьми годин за закритими дверима 3 жовтня.

Сондленд, один з головних донорів передвиборної кампанії Трампа, дав свідчення 17 жовтня.

Інші свідки говорили, що Уолкер і Сондленд, разом з міністром енергетики Ріком Перрі, були відомі як "три друга", відповідальні за неофіційний канал зв'язку Трампа з українськими чиновниками.

Перрі, який заявив, що йде у відставку зі свого поста 1 грудня, поки відмовляється давати свідчення.

Раніше, Сондленд хвалився тим, що саме Трамп "доручив" йому і трьох інших людей "контролювати українсько-американські відносини". Двома іншими були екс-спецпредставник США по Україні Курт Волкер і міністр енергетики США Рік Перрі. Їх компанію Сондленд називав їх "The Three Amigos".

Відзначимо, 3 жовтня конгресмени протягом 10 годин в закритому режимі допитували Курта Волкера – колишнього спецпредставника Держдепартаменту США по Україні.

4 листопада, у США оприлюднили перші стенограми свідчень екс-посла США в Україні Марі Йованович і колишнього радника держсекретаря Майкла Маккінлі по справі про імпічмент Дональда Трампа, повідомляє прес-служба Комітету з питань розвідки Палати представників.

31 жовтня Палата Представників проголосувала за процедуру імпічменту, визначивши порядок публічних слухань, допиту свідків, права й обов'язки учасників процесу.

Перед цим протягом місяця члени трьох комітетів нижньої палати Конгресу проводили розслідування щодо Дональда Трампа, підставою для якого стала скарги анонімного представника розвідувального співтовариства.

Докладніше читайте у статті Володимира Кравченка "Як в Америці оголошують імпічмент" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".