У Конгрес США внесли новий законопроект про санкції проти Росії — ЗМІ

03 квiтня 20:01

Новий законопреокт стосується обмежувальних заходів за втручання у вибори США.

 

Два американські сенатори демократ Кріс ван Холлен і республіканець Марко Рубіо внесли в Конгрес США законопроект, спрямований на запобігання втручання Росії в американські вибори, передає Bloomberg. Законопроектом передбачені обмежувальні заходи в банківському секторі, сферах енергетики, оборонної промисловості й суверенного боргу.

Згідно з документом, директор національної розвідки Сполучених Штатів повинен встановити у 30-денний період, чи втручалася Росія або будь-яка інша держава у вибори США. За словами авторів законопроекту, хоча він й спрямований на Росію, але кіберзагроза є й від інших держав: Ірану, КНДР і Китаю.

Кріс ван Холлен і Марко Рубіо вимагають від американської адміністрації представити Конгресу стратегію з протидії втручання зазначених держав у вибори Сполучених Штатів Америки. У разі встановлення факту втручання РФ, законопроект передбачає введення санкцій проти російських банків та енергетичних компаній протягом 10 днів. У перелік банків, проти яких автори документа готові запровадити санкції, увійшли "Сбербанк", "ВТБ", "Газпромбанк", "Россельхозбанк" і "Внешэкономбанк".

Крім того, законопроектом передбачено заборону всіх транзакцій з російським суверенним боргом, що підпадають під юрисдикцію США. Також сенатори пропонують заморозити всі активи осіб, які підпали під санкції в США.

У минулому році ці ж сенатори представляли законопроект під назвою DETER Act, яка розшифровується як Defending Elections from Threats by Establishing Redlines Act - Акт для "захисту виборів від загроз шляхом встановлення обмежень". Тоді законопроект так і не винесли на голосування Сенату.

24 березня генпрокурор США Вільям Барр спрямував Конгресу листа, у якому написав, що в ході розслідування російського втручання у вибори президента США в 2016 році команда спецпрокурора Роберта Мюллера не зібрала достатньої кількості беззаперечних доказів свідомої змови Дональда Трампа та його команди з росіянами. Також Мюллер не зміг довести, що Трамп перешкоджав розслідуванню.

Роберт Мюллер з 2017 року вів розслідування, яке було покликане з'ясувати, чи можна говорити про російське втручання до американських виборів у 2016 році. Серед іншого, перед ним стояло завдання з'ясувати, чи була змова між штабом Трампа та Росією, у зв'язку з чим Мюллер притягнув до відповідальності багатьох людей із близького кола президента Дональда Трампа. Колишнього главу виборчого штабу Трампа та політтехнолога засудженого екс-президента України Януковича Пола Манафорта засудили до 7,5 років тюремного ув'язнення. Крім президента-втікача Януковича, клієнтами Манафорта були Рінат Ахметов, Борис Колесніков, Андрій Клюєв і Сергій Тігіпко. На своїх українських клієнтах Пол Манафорт заробив 60 мільйонів доларів, а задекларував лише 14. Також різні звинувачення були висунуті ще 33 пов'язаним з штабом Дональда Трампа людям.

22 березня стало відомо, що Роберт Мюллер завершив своє розслідування. Підсумковий звіт він передав генеральному прокурору США Вільяму Барру. Представники Демократичної партії у Конгресі наполягають на повній публікації документу, тоді як Барр пообіцяв, що опублікує рівно стільки інформації, скільки дозволить йому закон та правила, встановлені Міністерством юстиції США.