У Китаї заборонили "Вікіпедію" на всіх мовах

15 травня 12:37

Раніше в країні була заблокована тільки версія сайту китайською мовою.

 

Китай повністю заборонив інтернет-енциклопедію Wikipedia, заблокувавши доступ на сайт на всіх мовах, повідомляє Time. Заборона діє з кінця квітня.

Таким чином, Wikipedia опинилася в списку заборонених сайтів разом з Google, Facebook і LinkedIn, Twitter та іншими. Щоб отримати до них доступ, користувачі використовують віртуальні приватні мережі VPN для обходу цензури.

Фонд Wikimedia заявив, що не отримував жодних повідомлень про введення заборони.

Раніше в країні була заблокована тільки китайська версія енциклопедії. Також користувачі не могли переглядати сторінки з деякими пошуковими термінами, такими як "Далай-лама" і "різанина на Тяньаньмень".

У рейтингу Світового індексу свободи преси "Репортерів без кордонів" за 2019 рік Китай зайняв 177 місце з 180 проаналізованих країн. Згідно з окремим дослідженням, проведеним контрольною групою, в Китаї цензура діє не тільки на місцевому рівні. КНР також намагається стримувати критику в іноземних ЗМІ і поширювати пропаганду.

Інтернет-енциклопедія періодично блокується владою по всьому світу: доступ до неї вже заборонений у Туреччині і частково у Венесуелі.