У Китаї ввели обов'язкове сканування обличчя людини при купівлі sim-карти

02 грудня 04:35

Згідно з заявою міністерства промисловості та інформатизації КНР, нововведення допоможе забезпечити захист прав громадян у кіберпросторі

 

У Китаї з 1 грудня ввели обов'язкове сканування обличчя людини при купівлі sim-карти. Влада вважає, що це допоможе у забезпеченні кібербезпеки громадян , але, насправді, це істотно обмежує особисту свободу людей.

Згідно з заявою міністерства промисловості та інформатизації КНР, міра допоможе забезпечити захист прав громадян в кіберпросторі і боротися з телекомунікаційним шахрайством.

Як повідомлялося в оприлюдненій раніше постанові, нові правила вводяться "з метою посприяти поліпшенню адміністрування реєстрації нових телефонних абонентів по справжньому імені, забезпечити ефективний захист законних прав і інтересів громадян у кіберпросторі, ефективно боротися з інтернет- та телекомунікаційним шахрайством, відповідати на нові виклики, що стоять перед телекомунікаційними мережами".

Для купівлі сім-картки у відділенні будь-якого стільникового оператора в Китаї вже кілька років необхідно в обов'язковому порядку надати посвідчення особи або паспорт у разі, якщо ви іноземний громадянин, процедура оформлення карти займає досить тривалий час, і вас обов'язково сфотографують.

Проте з неділі до перерахованих вище вимог додається ще й обов'язкове сканування обличчя, щоб за допомогою штучного інтелекту та інших новітніх технологій можна було зіставити особу людини, яка прийшла за сім-картою, і фотографію на документі.

Відомство оприлюднило постанову ще у вересні, щоб дати можливість постачальникам телекомунікаційних послуг технічно підготуватися.

Крім цього, влада вимагає від стільникових операторів активно займатися запобіганням перепродажу сім-карт третім особам. Телекомунікаційні компанії повинні провести акції, SMS-розсилки, внести зміни в договори з користувачами, щоб усіма способами донести до своїх клієнтів, щоб вони не перепродували свої сім-карти, а в разі необхідності придбати нову карту зверталися в офіційні офіси продажів.

Аеропорт Схіпхол в Амстердамі почав використовувати апарати для розпізнавання осіб в процесі посадки пасажирів у літак. Рік тому тут почалися випробування цієї системи, а тепер вона діє в тестовому режимі.

Наразі дана технологія застосовується в тестовому режимі спільно з авіакомпанією Cathay Pacific, повідомляє Avianews.com.

Технологія передбачає, що після проходження реєстрації на рейс пасажир сканує свій паспорт, посадковий талон і обличчя в спеціальному кіоску, після чого проходить контроль на безпеку і паспортний контроль.

Вже біля виходу на посадку обличчя кожного пасажира знову сканується, і в разі відповідності зображення з фотографією з бази система пропускає мандрівника далі.

При використанні цієї технології пасажирам не потрібно показувати паспорт і посадковий талон під час посадки, що повинно прискорити цю процедуру.