У Китаї вперше виявлено мінімальну кількість нових випадків зараження коронавірусом

13 лютого 00:24

У ВООЗ не поділяють оптимізму китайців щодо уповільнення поширення вірусу.

 

У Китаї зафіксовано в середу найменшу кількість нових виявлених випадків зараження на коронавірус за останні два тижні, що підтверджує прогнози старшого медичного радника Пекіна Чжун Наньшаня про те, що спалах епідемії там закінчиться до квітня.

Однак Всесвітня організація охорони здоров'я уподібнила загрозу епідемії тероризму, і голова ВООЗ Тедрос Адханом Гебреус попередив, що очевидне уповільнення поширення епідемії "слід розглядати з обережністю", передає Reuters.

Експерти стверджують, що якщо в Китаї спалах вдалося взяти під контроль, то в інших регіонах він набуває розпалу. Так, у середу в Сінгапурі зареєстровано 50 випадків, в тому числі один у найбільшому банку DBS, що призвело до евакуації в головному офісі.

Повідомлялося про сотні інфекцій в десятках інших країн і територій, але за межами материкового Китаю померло тільки дві людини: один в Гонконзі, а інша - на Філіппінах.

Останні дані Китаю також показують, що число смертей на материку зросло на 97 до 1113 увечері вівторка, хоча в соціальних мережах були висловлені сумніви щодо достовірності даних.

Очолювана ВООЗ передова група, яка відвідала Китай на цьому тижні, досягла прогресу щодо складу і масштабів своєї роботи. Керівник надзвичайної програми ВООЗ д-р Майк Райан заявив, що занадто рано "прогнозувати початок, середину або кінець епідемії".

За даними Національної комісії охорони здоров'я Китаю, число смертей від спалаху коронавірусу в материковому Китаї на кінець вівторка, 12 лютого, досягло 1113 осіб, що на 97 більше, ніж у попередній день. Всього в Китаї з початку епідемії зафіксовано 44 653 випадків зараження коронавірусом.

Центральна провінція Хубей, яка стала епіцентром спалаху, повідомила про 94 смертельних випадків, в той час як у столиці провінції Ухань загинуло 72 людини. У всьому материковому Китаї у вівторок було зареєстровано 2 015 нових підтверджених інфекцій, що є найменшим показником з 30 січня.

Тим часом в Україні експерти нарікають на непідготовленість до подібних спалахів. Раніше в МОЗ підтвердили наявність дефіциту масок і індивідуальних засобів захисту в аптеках, попит на які зріс в останні дні в 15 разів. При цьому в Україні офіційно не зареєстрували жодного випадку захворювання на коронавірус, однак трьох осіб перевіряють на можливу наявність коронавірусу.

Також за даними ZN.UA українські вчені створили тест-системи для виявлення коронавіруса.