У Киргизстані порушено кримінальну справу проти дружини експрезидента Атамбаєва

16 серпня 11:09

Самого Атамбаєва звинувачують в організації заворушень, незаконному обігу зброї, перешкоджання слідству, захоплення заручників, вбивстві і замаху на вбивство.

 

Дружина колишнього президента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва Раїса стала фігуранткою кримінальної справи.

"Сьогодні я дізналася, що кримінальну справу порушено і на мене", - заявила Атамбаєва журналістам у п'ятницю.

За її словами кримінальна справа пов'язана з колишнім завідувачем відділом судової реформи і законності апарату президента Киргизстану Манасом Арабаевим.

"Я знала, що політика - брудна справа. Я навіть не знаю, де який суд знаходиться. Будучи першою леді, я працювала, щоб нікуди не втручатися", - додала Атамбаєва.

2 червня Держкомітет нацбезпеки Киргизстану за підозрою в корупції затримав Арабаева, який був звільнений від посади в середині травня з формулюванням "у зв'язку з втратою політичної довіри".

Арабаев дав показання проти Раїси Атамбаевої. За його словами, вона втручалася в судовий процес у справі однієї із будівельних компаній в Бішкеку, яка належала міжнародній гірничорудній організації "Сінхуа".

Експрезидента Киргизстану Алмазбеку Атамбаєву 14 серпня пред'явили ще два нові звинувачення. Вони стосуються кримінальних справ модернізації ТЕЦ Бішкека і придбання у власність будівлі "Форуму", де розташована штаб-квартира створеної Атамбаєвим Соціал-демократичної партії Киргизстану (СДПК). Раніше Атамбаєву пред'явили обвинувачення за фактами організації заворушень, незаконному обігу зброї, перешкоджання слідству, захоплення заручників, вбивстві і замаху на вбивство.

Нагадаємо, 27 червня парламент Киргизстану ухвалив постанову "Про позбавлення статусу експрезидента Киргизької Республіки Алмазбека Атамбаєва". Генпрокуратура виявила в його діях ознаки корупції, перевищення посадових повноважень та незаконного збагачення. Сам Атамбаєв звинувачення на свою адресу називає абсурдними. На його думку, звинувачення висунуті владою з метою усунення політичного опонента.

7 серпня в селищі Кой-Тош спецназ взяв штурмом резиденцію Атамбаєва. Проте згодом його прихильники відбили резиденцію і звільнили Атамбаєва. Спецназ Держкомітету нацбезпеки не зміг затримати колишнього президента в його резиденції і покинув селище.

8 серпня, після невдалої спроби затримання та зіткнень, президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков терміново повернувся з відпустки і скликав позачергове засідання Ради безпеки країни. Вдень 8 серпня внаслідок повторного штурму резиденції Атамбаєва останній був затриманий силами спецназу і вивезений з Кой-Таш. Після цього суд заарештував експрезидента Киргизстану до 26 серпня.

Під час зіткнень постраждали понад 100 осіб, один спецпризначенець загинув. Влада стверджує, що його вбили зі снайперської зброї.