У Казахстані в день інавгурації нового президента затримали понад 100 учасників акцій протесту

13 червня 09:11

В країні блокують соціальні мережі.

 

На площі "Астана" в казахстанському місті Алмати затримані не менше сотні осіб, які ввечері 12 червня вийшли на мітинг. Учасники акції виступають проти нового президента країни Касим-Жомарта Токаєва. Повідомляється також про затримання журналістів, передає "Новая Газета".

Протести є незаконними в колишній радянській республіці, якщо прямо не санкціоновані владою.

Some people today were detained for intending to protest. Others just protested being at wrongfully detained. They all ended up in the same bus. #almaty #kazelection2019 pic.twitter.com/CYNiV6a25U

- Chris Rickleton (@ChrisRickleton) 12 червня 2019 р.

Мітинги в Казахстані проходять під гаслом "Токаєв – не мій президент". Учасники вважають, що вибори не були чесними і вільними. Спостерігачі місії Організації з безпеки і співпраці в Європі заявили, що президентські вибори в Казахстані відбулися з порушеннями основних свобод і демократичних стандартів.

За останні кілька днів це вже третє масштабне затримання людей, які протестують проти результатів президентських виборів (на них 9 червня з результатом 70,96% переміг Касим-Жомарт Токаєв), а також проти режиму першого президента Нурсултана Назарбаєва, який зараз займає посаду голови Ради безпеки. Громадські протести - рідкість в жорстко контрольованій країні.

Arrestig 75 year old man #Kazakhstan pic.twitter.com/BghY1tWCQh

- Joanna Lillis (@joannalillis) 10 червня 2019 р.

9 і 10 червня масові затримання відбулися в Алмати і Нур-Султані. МВС говорить про 700 затриманих, активісти та правозахисники вважають, що число може перевищити 5000 людей. Відомо, що багатьох затриманих вивозять з Алмати і Нур-Султана в сусідні міста у зв'язку з браком місць у відділах поліції.

Крім того, в країні з 10 червня спостерігаються перебої в роботі соціальних мереж. З обіду 11 червня по вечір 12 червня в країні відключені WhatsApp, Facebook, Instagram, Telegram, вони доступні тільки при включенні VPN. На прес-конференції 10 червня Касим-Жомарт Токаєв заявив, що "не в курсі" блокувань.

Відключення соціальних мереж практикується владою Казахстану регулярно: наприклад, 9 травня більша частина месенджерів також була недоступна на території республіки.

Докладніше про ситуацію в Казахстані читайте у статті Володимира Кравченка "Умовно-дострокове припинення" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".