У Казахстані проходять дострокові парламентські вибори

20 березня 09:29

До виборів у Казахстані допущені шість партій, яким необхідно подолати 7%-ний бар'єр.

 

У Казахстані почалися загальні позачергові вибори депутатів мажилісу (нижньої палати парламенту) і масліхатів (місцевих представницьких органів влади) усіх рівнів.

Вибори пройдуть більш ніж на 9,8 тис. виборчих дільницях. У рамках усталеної практики Центральна виборча комісія (ЦВК) може оприлюднити попередні підсумки виборів в мажиліс вже 21 березня.

У Казахстані з населенням понад 17,6 млн осіб правом голосу володіють близько 9,8 млн чоловік.

Вибори 98 з 107 депутатів мажилісу відбудуться на пропорційній основі - за допомогою голосування за шість партій: "Нур Отан" ("Світло Вітчизни", партія влади, очолювана президентом країни Нурсултаном Назарбаєвим), Комуністична народна партія Казахстану (КНПК), "Ак жол" ("Світлий шлях"), "Бірлік" ("Єдність"), Загальнонаціональна соціал-демократична партія (ЗСДП), і "Ауил" ("Село").

20 січня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав указ про дострокове припинення повноважень мажилісу парламенту п'ятого скликання.

Попередні вибори в мажиліс відбулися в січні 2012 року. У них брали участь сім партій. Змогли подолати бар'єр в 7% і пройти в мажиліс три з них - "Нур Отан", яка отримала 83 місця, "Ак жол" (8 місць) і Комуністична народна партія Казахстану (7 місць).