У Камеруні змогли посадити лідерів сепаратистів на довічне ув'язнення

20 серпня 14:27

В деяких інших країнах обвинувачені у сепаратизмі утримуються в СІЗО по кілька років, і потім їх переводять під домашній арешт, або зовсім відпускають під заставу.

 

Лідер сепаратистського руху Камеруну Сісіку Аюк Табі і дев'ять його прихильників були засуджені до довічного ув'язнення військовим судом Яунде. Їхні адвокати звинуватили суддю в упередженості і вийшли з процесу. Довгий список звинувачень включав повстання, співучасть у тероризмі, фінансування тероризму, революцію, повстання, ворожість по відношенню до держави, поширення фейкових новин, пише BBC.

Обвинувачені були арештовані в Нігерії в січні 2018 року і вислані назад в Камерун.

Серед 10 засуджених був Сісіку Аюк Табі, лідер так званого Ради керуючих Амбазонії - назва, яку сепаратисти дали англомовним північно-західним і південно-західним регіонам Камеруну.

Англомовні жителі Камеруну кажуть, що протягом десятиліть вони піддавалися маргіналізації з боку центрального уряду і франкомовної більшості.

Нинішня криза почалася в 2016 році, коли адвокати та вчителі оголосили страйк через використання французької мови в судах і школах.

У жовтні 2017 року активісти оголосили про автономію над двома англомовними регіонами - цей крок відкинув президент Камеруну Поль Бійя.

1 січня 1960 року французька колонія Камерун отримала незалежність. 1 жовтня 1960 року Нігерія отримала незалежність від Великої Британії. Велика Британія також контролювала колишню німецьку колонію Камерун. Після здобуття незалежності її громадянам було надано вибір приєднатися до Нігерії або Камеруну. Південні камерунці вирішили об'єднатися з Камеруном, в той час як Північний Камерун приєднався до Нігерії.