У Хорватії стався найбільший за 140 років землетрус

22 березня 17:08

Влада Хорватія просить людей не забувати про дистанціювання, не зважаючи на катастрофу.

 

У неділю, 22 березня, в центральній Хорватії стався найбільший за 140 років землетрус магнітудою 5,3. Під час обвалення багатоквартирного будинку в місті Загреб один підліток зазнав критичних поранень, та ще один отримав важкі поранення, повідомляє Reuters.

Землетрус спричинив кілька пожеж та відключення електроенергії в частинах столиці, лікарні та службах швидкої допомоги.

Прем'єр-міністр Ховатії Андрій Пленкович і міністр внутрішніх справ Давор Божинович закликали громадян залишатися за межами своїх будинків, але тримати відстаней один від одного. Країна бореться за епідемією коронавірусу. Поки що у Хорватії було зареєстровано 206 випадків зараження та одна смерть.

"Ми зробимо все можливе, щоб надати найкращу оцінку того, що робити на цей час. Існують протоколи, коли мова йде про землетрус. Але якщо мова йде про землетрус у поєднанні з глобальною пандемією, то це набагато складніша ситуація ", - сказав Божинович.

Зарко Расич, керівник дитячої лікарні Загреба в Інституті невідкладної медицини, заявив, що 15-річний хлопець знаходиться в критичному стані після того, як його знайшли групи екстрених служб під зруйнованим будинком. Інший неповнолітній отримав травму голови від падіння даху. Загребська пожежна служба повідомила, що в кількох місцях тривають пожежно-рятувальні операції.

Про перший випадок зараження коронавірусом у Хорватії повідомили 25 лютого. Житель Загреба, в якого виявили вірусну інфекцію, відвідував Мілан.

Пізніше, посол України в Хорватії Василь Кирилич повідомив про те, що запланована поїздка 35 українських військовослужбовців, що отримали поранення під час бойових дій, до Хорватії скасована через поширення епідемії коронавірусу. Відбуття до Хорватії було заплановане на 7 березня.