У Грузії поліція оточила будівлю парламенту на тлі протестів

09 липня 11:43

Протести у Грузії тривають вже 20-й день.

 

Поліцейські підрозділи оточили будівлю парламенту Грузії і прилеглі квартали в центрі Тбілісі на тлі протестів. Про це повідомляє телеканал "Руставі-2".

За даними телеканалу, також закрито вхід в будівлю парламенту.

Мобілізація силовиків сталася і в регіонах. Учасники мітингу з вимогою відставки голови МВС відмовляються міняти свої плани і оголошують про продовження мирної боротьби. О 6:00 ранку учасники "антиокупаційного" мітингу змогли відвідати проспект Руставелі.

Протести тривають вже 20 днів. Напередодні учасник акції протесту з вимогою про відставку глави МВС Грузії Георгія Гахарія з проспекту Руставелі потрапив до лікарні з розбитою головою. Вимога відставки голови МВС пов'язана з насильством поліції проти громадян в ніч з 20 на 21 червня.

Протести в Тбілісі почалися увечері 20 червня під час засідання Міжпарламентської асамблеї православ'я в будівлі грузинського парламенту. Депутат Держдуми РФ Сергій Гаврилов зайняв крісло спікера і почав виступ російською мовою. Член КПРФ Гаврилов публічно підтримує "уряди" Абхазії і Південної Осетії – окупованих Росією територій Грузії.

Опозиційні депутати заблокували проведення засідання, а біля будівлі парламенту стали збиратися обурені громадяни.

Під час зіткнень поліція застосувала спецзасоби: гумові кулі, сльозогінний газ і водомети. Протестувальники кидали в поліцейських пляшки і відбирали щити. До ранку поліція закінчила розгін акції протесту. Постраждали не менше 240 людей.

Однак увечері біля будівлі парламенту знову зібралися люди на мирну безстрокову акцію протесту.