У Гонконгу після нічних сутичок відновилися акції протесту

25 серпня 16:46

Протестувальники оголосили війну "розумним ліхтарям", які влада може використовувати для переслідування активістів.

 

У Гонконгу після нічних сутичок протестувальників і поліції відновилися акції протесту, повідомляє AFP. У неділю, 25 серпня, протестувальники зібрались у промисловому район Квай-Чунг, аби пройти маршем до району Цуен Ван, у якому розташовується центр протестів.

Не завадила протестувальникам навіть сильна злива. Крім цього, сьогодні ж у Гонконгу провели ще одну акцію протесту, у якій взяли участь кілька сотень людей, дехто з них - члени сімей поліцейських.

Метрополітен Гонконгу вже другий день поспіль закрив станції поблизу району Цуен Ван, однак це не завадило боротьбі протестувальників з технологіями, які на їхню думку використовуються владою для стеження за громадянами й переслідування активістів, пише DW.

Так, учасники протестів атакували так звані "розумні ліхтарі": ліхтарні стовпи зі встановленими на них системами камер і датчиків. У соцмережах розійшлися кадри, як демонстранти за допомогою мотузок перекидають "розумний" стовп на землю. Після цього заливають камеру невідомою рідиною, аби вивести її з ладу.

Напередодні організатори антиурядових протестів анонсували мирний марш у промисловому районі Квун-Тонг проти нових технологій для стеження. Уряд Гонконгу стверджував, що встановлені там системи потрібні тільки для збору даних про затори, погоду і якість повітря. Загалом планується встановити близько 400 таких стовпів, 50 із них вже працюють.

Поступово мирний марш, на який вийшли тисячі людей, переріс у зіткнення з правоохоронцям. Деякі з протестувальників почали кидати у поліцейських каміння, за даними ЗМІ, вони також були озброєні битами та бамбуковими палицями.

У відповідь силовики вперше за десять днів застосували сльозогінний газ. Після цього протестувальники відступили, а поліцейські затримали 29 демонстрантів.

Протести у місті спалахнули в середині червня, у найбільшій акції протесту брали участь майже два мільйони людей. Жителі Гонконгу виступали проти прийняття закону про екстрадицію підозрюваних у порушенні закону осіб до материкового Китаю, вважаючи, що він може бути використаний для передачі в руки китайського правосуддя дисидентів і несправедливо переслідуваних людей.

Під час однієї з акцій протестувальники прорвалися до будівлі парламенту. Вони захопили залу засідань і вивісили британський колоніальний прапор, після чого влада відкликала законопроєкт і вибачилася перед людьми. Декого з активістів затримали.

Уряд відмовився від ратифікації проєкту закону, проте тепер демонстранти вимагають розгляду справи про жорстокість поліції, демократичних реформ і відставки Керрі Лем.

Докладніше про ситуацію в Гонконзі читайте в статті Наталії Бутирської "Гонконг: територія свободи під китайським ковпаком" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".