У Французьких Альпах виявлено російську шпигунську базу

05 грудня 05:22

Західні спецслужби вийшли на слід групи шпигунів у ході розслідування замаху на Скрипалів

 

На південно-сході Франції західні спецслужби виявили шпигунську базу, на якій зупинялися агенти ГРУ.

П'ятнадцять російських шпигунів використовували французькі Альпи в якості бази для проведення операцій по всій Європі.

Вони були співробітниками елітного підрозділу ГРУ, відповідального за замовні вбивства, акти саботажу і управління так званими "мертвими поштовими скриньками", які використовуються таємними агентами та їх підручними для обміну інформацією, повідомила французька газета Le Monde в матеріалі, оприлюдненому в середу, 4 грудня, передає Кореспондент.

За даними видання, один з цих шпигунів, по всій видимості, був причетний до замаху на колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля і його дочки в березні 2018 року.

Західні спецслужби вийшли на слід групи шпигунів у ході розслідування замаху на Скрипалів.

У період з 2014 по 2018 роки російські агенти неодноразово зупинялися у невеликих французьких містечках на південно-сході Франції, у тому числі Шамоні і Евіані.

Як повідомляє Le Monde, ці шпигуни працювали в Болгарії, Молдови, Чорногорії та інших країнах, але не у Франції. Західним спецслужбам не вдалося конфіскувати зброю або інші докази.

Нагадаємо, 21 жовтня, чеська контррозвідка в 2018 році викрила російську шпигунську мережу, члени якої спеціалізувалися на хакерських атаках. За даними контррозвідки, роботу мережі координувала ФСБ, а фінансувало її – посольство Росії в Празі.

За даними чеського видання Respekt, російські агенти зареєстрували в Чехії для прикриття ряд комп'ютерних фірм. Крім того, багато підозрюваних змогли відносно легко оформити чеське громадянство. Журналісти не виключають, що шпигуни могли отримати паспорти за хабарі.

В кінці минулого року BIS повідомила, що кібератаки 2017 року на Міністерство закордонних справ Чехії зробили російські спецслужби. Відповідальність за дві окремі атаки частково лежить на групі хакерів APT28, яку пов'язують з ГРУ, і групі Turla, за якою стоїть ФСБ. Після злому системи МЗС Чехії, хакери отримали доступ до адреси електронної пошти понад 150 співробітників, після чого скопіювали листи і вкладені файли.

Також в BIS заявляли, що російські спецслужби через підставних осіб намагаються отримати доступ до чеських державних замовлень стратегічного значення.