У Франції відкрили розслідування проти Danske Bank за відмивання грошей з Росії - FT

13 жовтня 13:29

Філіал банку міг бути використаний для відмивання грошей з російського бюджету, крадіжку яких виявив Магнітський.

 

У Франції Danske Bank запідозрили в тому, що його естонський підрозділ був використанний для відмивання 230 мільйонів доларів, викрадених з держскарбниці Росії. Саме цю крадіжку виявив юрист Сергій Магнітський, якого потім забили до смерті у в'язниці.

Вперше європейський банк опинився під офіційним слідством у справі, пов'язаній з крадіжкою, яку викрив російський юрист.

Про це пише Financial Times, нагадуючи, що США запровадили пакет санкцій після смерті Магнітського, а Канада нещодавно запровадила свої аналогічні обмеження проти Росії через крадіжку, вбивство юриста, а також через інші порушення прав людини.

В найбільшому банку Данії підтвердили, що він під офіційним слідством, яке веде Суд першої інстанції Парижу. Справа пов'язана з вірогідним відмиванням грошей через трансакцію близько 15 мільйонів євро клієнтами Danske Bank в Естонії у 2008-2011 роках.

"Ці клієнти входили в портфель іноземних клієнтів Danske Bank Estonia і ми з тих часів ліквідували всі рахунки з цього порфелю. Зараз ми не можемо сказати, чи ті суми були отримані нелегально", - повідомили в Danske Bank.

Компанія Hermitage Capital, на яку працював Магнітський, у 2013 році подала скаргу у Франції на те, що близько 15 мільйонів євро з викрадених у Росії грошей були переведені з російських банків через естонський Sampo Bank на рахунки у Франції. Danske Bank купив Sampo Bank у 2012 році і перейменував його.

Як повідомлялося, у Великобританії обговорюють аналогічний американському "закону Магнітського" законопроект, який дозволяє судам запроваджувати візові заборони і заморожувати активи російських чиновників, яких звинувачують у порушенні прав людини.