У Франції в день національної акції проти антисемітизму осквернили близько 80 єврейських могил — ЗМІ

19 лютого 20:39

Пам'ятники на могилах не встановлені поки що вандали розмалювали свастиками.

 

Близько 80 могил осквернили на північному сході Франції на єврейському кладовищі в комуні Катзенайм до північного заходу від Страсбурга, повідомляє Franceinfo. Це сталося в ніч з 19 на 19 лютого: на пам'ятниках невстановлені вандали намалювали синьою і жовтою фарбою свастику і антисемітські гасла.

Що показово, фашистські мітки були цілеспрямовано зроблені синьою і жовтою фарбою, немов би тих, хто буде розслідувати, мали намір пустити за певним слідом. Проте на одній з могил виявили напис "Elsassisches Schwarzen Wolfe" ("Ельзаські чорні вовки") - як можливе посилання на ельзаську підпільну групу неонацистського спрямування. Прокуратура Страсбурга вже почала розслідування.

Це було зроблено саме напередодні 19 лютого - дня загальнонаціональної акції проти антисемітизму.

Президент Республіки Еммануель Макрон поїхав до Катензайму у першій половині дня в супроводі міністра внутрішніх справ Крістофа Кастанера. "Вони хочуть, щоб ви боялися, - сказав президент республіки, - і опускали очі. Але боятися будуть вони". Цей візит почав загальнонаціональні акції проти антисемітизму.

За даними RFI, понад 70 масових мітингів пройшли у вівторок по всій Франції. У Парижі акція почалася о 19 годині на площі Республіки. Заклик до проведення загальнонаціонального дня протесту проти антисемітизму підтримали близько 50 партій, організацій і громадських рухів. Ініціатором став голова французької Соцпартії Олів'є Фор.

Про свою участь у паризькому мітингу повідомили прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп, більшість міністрів, екс-президенти Франсуа Олланд і Ніколя Саркозі, а також лідери провідних партій.

Колишній мер Катзенайма, який прослужив на посаді 10 років, приєднався до обурених співгромадян і сказав, що протестантська і єврейська релігійні громади завжди співіснували мирно, і повага один до одного було настільки великою, що навіть у побуті, якщо в останній момент у неділю до будиноку заходив сусід-єврей, то сім'я ніколи не їла свинину в його присутності, шануючи його релігію.

Як повідомлялося, згідно з дослідженням американського Pew Research Center, рівень побутового антисемітизму в Україні найнижчий у Східній Європі.

Раніше Виконком Всесвітнього єврейського конгресу під час щорічного засідання проголосував за резолюцію по зростанню антисемітського насильства. Перед голосуванням Україну виключили зі списку країн, де росте антисемітське насильство.